Conducerea Comisariatului Judeţean Harghita al Gărzii de Mediu a atras atenţia, în şedinţa Colegiului Prefectural, că deşeurile sunt abandonate în continuare în afara localităţilor, pe câmp sau pe cursurile de apă, iar autorităţile locale nu se implică în rezolvarea problemei, chiar dacă au atribuţii în acest sens.

„Constatăm că nu se reduce gradul de abandonare a deşeurilor, dimpotrivă. Oriunde mergem sunt deşeuri abandonate, pe câmp, pe cursurile de apă. Control tematic avem şi pe cursurile de apă şi unde se regăseşte aceeaşi stare de insalubritate ca în anii trecuţi, vom lua măsuri. (…) Se aruncă de toate, primăvara, toamna, tot ce există într-o curte”, a declarat presei comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella.

Potrivit sursei citate, autorităţile nu sunt atente la acest aspect, chiar dacă au atribuţii în acest sens şi problema ar trebui să se rezolve pe plan local. „Autorităţile nu sunt atente la aspectul acesta. Ar trebui să se rezolve pe plan local, fără să fim nevoiţi noi să le impunem măsuri. Starea de salubritate este oglinda unităţii administrativ-teritoriale. Chiar dacă este în extravilan, este obligaţia lor, este unitatea lor administrativă”, a precizat Balla Izabella.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita a punctat că se vor aplica sancţiuni „pentru neluarea măsurilor de refacere a mediului, de protecţie a mediului”, dar recunoaşte că numărul angajaţilor de care dispune este prea mic pentru a putea rezolva această problemă. „Suntem foarte puţini, suntem cinci oameni în tot judeţul, nici dacă am fi câte unul în fiecare localitate nu am fi de ajuns să ajungem să se desfiinţeze abandonările şi depozitele ilegale de deşeuri”, a subliniat Balla Izabella.

Aceasta a mai adăugat că starea de salubritate a localităţilor trebuie menţinută pe tot parcusul anului, motiv pentru care nu sunt suficiente campaniile de igienizare care se fac doar primăvara sau toamna. AGERPRES