Municipiul Galaţi este prima unitate administrativ-teritorială din Regiunea Sud – Est care a depus pentru evaluare şi aprobare două documente strategice la Structura de Sprijinire a Dezvoltării Urbane Durabile din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud – Est (ADRSE), se arată într-o informare transmisă de Primăria Galaţi.

Potrivit sursei citate, este vorba despre Strategia de Dezvoltare a Municipiului Galaţi 2016 – 2025 şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, cele două documente reprezentând condiţia principală şi cadrul pentru selectare în vederea finanţării proiectelor specifice Axei 4 – Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile prin Programul Operaţional Regional.

Cele două documente programatice au fost trimise în data de 7 august pentru verificarea preliminară şi pe 14 septembrie a fost transmisă adresa pentru verificarea conformităţii administrative şi admisibilităţii.

Peste 47 milioane euro este alocarea financiară dedicată apelului de proiecte din cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Est privind reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane din cadrul Axei 4 – Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile.

„Alocarea financiară dedicată apelulului de proiecte aferent obiectivului specific Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă, din cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Est este de 47.210.001 euro, echivalentul a 215.957.431 lei. Fondul European de Dezvoltare Regională asigură 85% din valoarea unui proiect, cofinanţarea de la bugetul de stat este de 13%, iar contribuţia solicitantului este de minim 2%. Proiectele se pot depune începând cu 20 septembrie 2017 până pe 20 martie 2018″, a anunţat în urmă cu câteva săptămâni, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov, la Galaţi, în cadrul unei sesiuni de informare.

Potrivit sursei citate, vor fi finanţate acele activităţi care, printr-o abordare integrată, vor contribui în mod direct la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi de alte gaze cu efect de seră.

”Se finanţează investiţii destinate îmbunătăţirii transportului public urban de călători, cum ar fi cele în mijloacele de transport şi infrastructura utilizate pentru prestarea serviciului de transport public de călători, investiţii destinate transportului electric şi nemotorizat, dar şi alte investiţii destinate reducerii emisiilor de CO2 în zona urbană”, a precizat Mihailov. AGERPRES