„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” propune publicului din Oneşti, începând de luni şi până duminică, 7 proiecţii în aer liber pe platoul din faţa Primăriei şi 18 la cinematograful Bibliotecii Municipale. „Pe parcursul a şapte zile, cinefilii din Oneşti vor putea urmări o diversă selecţie, incluzând atât producţii clasice, cât şi filme din ultimii ani, unele lansate chiar anul acesta. Vor fi comedii, dar şi drame reflectând viaţa omului obişnuit. Vor fi proiectate filme cu caracter istoric, dar şi unele pentru copii. Selecţia făcută poate reprezenta o adevărată gală a filmului românesc”, a indicat Roxana Buşu, directorul Asociaţia CineCultura, organizator al evenimentului.

Evenimentul debutează luni seara cu proiecţia în aer liber a peliculei „Mihai Viteazu”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, scenariul Titus Popovici, şi va continua, în următoarele două zile, cu proiecţia în aer liber a altor două filme ale regretatului maestru, ,,Ciuleandra” şi „Nea Mărin miliardar”.

Pe ecranul din faţa primăriei vor rula, apoi, noutăţile anului în cinematografia românească: „Live”, regizat de Vlad Păunescu, „Doar cu buletinul la Paris”, realizat de Şerban Marinescu, „Cel ales”, de Cristian Comeagă, programul proiecţiilor în aer liber fiind încheiat de filmul lui Horaţiu Mălăele, „Nunta mută”.

Primarul municipiului Oneşti, Alexandru Cristea, apreciază că evenimentul se constituie pentru localnici, dar şi pentru publicul din localităţile de pe Valea Trotuşului, într-o „sărbătoarea a filmului românesc”. „Oneştenii sunt mari amatori de film. Colecţia de pelicule propuse, dar şi locaţiile alese, cea în aer liber, special amenajată, care îmbie, în nopţi de vară călduroase, la participarea numeroasă a publicului, iar aceea de la cinematograful Bibliotecii municipale oferind, în orele de zi sufocante, condiţii de vizionare excelente, vor crea pe tot parcursul acestei săptămâni o emulaţie deosebită, mai ales că publicul se va putea întâlni, în conversaţii directe ori participând la dezbateri, şi cu vedete ale filmului românesc”, a declarat edilul municipiului Oneşti.

La eveniment au fost invitaţi pentru a dialoga cu cinefilii oneşteni actorii Dorel Vişan, Horaţiu Mălăele, Bogdan Stanoievici, Nicodim Ungureanu şi regizorul Şerban Marinescu.

La Cinematograful Bibliotecii Municipale, filmele vor rula zilnic de la orele 10,00, 12,00 şi 18,00. Printre acestea se numără „Un saltimbac la Polul Nord” şi „Amintiri din copilărie”, regizate de Elisabeta Bostan, „Primăvara bobocilor” de Mircea Moldovan, „Felix şi Otilia” de Iulian Mihu, „Adela” de Mircea Veroiu, „Titanic vals” de Paul Călinescu, „Domnişoara Auric” de Şerban Marinescu, „Cuibul de viespi” de Horea Popescu, „Ciprina Porumbescu” de Gheorghe Vitanidis, „Despre alte mame”, de Mihai Ionescu şi Tiberiu Iordan, „De ce are vulpea coadă” de Cornel Diaconu şi documentarul „Cenaclul Flacăra – Te salut generaţie în blugi”.

Evenimentul este iniţiat şi derulat de Asociaţia CineCultura şi MDV Audio Studio, în parteneriat cu autorităţile locale, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme. AGERPRES