Primarul general Gabriela Firea a anunţat, miercuri, că doreşte înfiinţarea câte unui teatru în fiecare sector al Capitalei, dar şi realizarea unui teatru al dramaturgilor români contemporani.
„Am discutat cu toţi cei şase primari de sectoare. (…) În afară de Sectorul 1 şi Sectorul 3, în care viaţa culturală este deja la un nivel satisfăcător, în celelalte sectoare nu se poate afirma acelaşi lucru. În special primarii de la sectoarele 4, 5 şi 6 îşi doresc foarte mult ca Primăria generală să investească în aceste sectoare, pentru că nu au bugete suficiente pentru construirea teatrelor de sector. Acum suntem în proces de identificare a unor locaţii care trebuie consolidate, reparate, reamenajate, (…) investiţia fiind a Primăriei Generale a Capitalei, iar acolo unde chiar nu există nicio astfel de sală (…) se va demara construirea de la zero”, a anunţat edilul-şef al Capitalei.
Ea a făcut referire şi la alte proiecte pe care doreşte să le supună aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti, menţionând acordarea de locuinţe cu prioritate actorilor şi regizorilor, alături de medici şi profesori, prin demararea unui program semnificativ de construire.
„În prima şedinţă a CGMB vom înfiinţa o societate de construcţii 100% a Municipalităţii, care va construi locuinţe pentru tineri şi sociale, de asemenea pentru profesii deosebite, pentru a acoperi necesarul foarte mare de cereri pe care le avem în acest moment la nivelul Primăriei Generale şi al sectoarelor”, a explicat Firea.
Edilul general a declarat, de asemenea, că în prima şedinţă a CGMB, care va avea loc săptămâna viitoare, va propune deblocarea organigramelor tuturor teatrelor din Capitală şi ale altor instituţii de cultură.
„Din cauza unor decizii guvernamentale din 2009 – 2010, toate teatrele din ţară au avut de suferit prin faptul că s-au blocat toate posturile. (…) După întâlnirea pe care am avut-o cu managerii de teatre din Capitală, s-a evidenţiat un necesar de peste 200 de locuri care trebuie urgent deblocate: ar fi vorba, în mare, de o sută de actori, regizori, coregrafi, scenografi, instrumentişti şi peste o sută de reprezentanţi ai personalului tehnic”, a detaliat Firea.
Primarul general doreşte să supună atenţiei CGMB şi aprobarea organizării celui mai mare festival de teatru stradal, în primăvara anului viitor.
„De asemenea, pe tot parcursul verii viitoare se vor organiza evenimente circumscrise următorului concept: vacanţă culturală acasă. Pentru bucureştenii care sunt între vacanţe sau pentru cei care din cauza lipsei de resurse financiare (…) nu-şi permit să meargă în concediu să poată să petreacă un timp liber de calitate, într-un mediu cultural adecvat, chiar aici în Capitală”, a precizat Firea.
Ea a subliniat că intenţia Primăriei este ca anul viitor să fie alocată o suplimentare minimă de 50% la actualul buget al Culturii pentru toate evenimentele care se vor desfăşura în Capitală.
Firea a vorbit şi despre introducerea gratuităţii pentru transportul şcolarilor, preşcolarilor, liceenilor şi studenţilor spre şi dinspre activităţile culturale de la teatre sau muzee, dar şi despre acordarea unui număr semnificativ de bilete gratuite şi invitaţii pentru studenţi şi elevi la evenimentele organizate de PMB.
„Vă spun doar unul dintre exemple. În curând încep Zilele Bucureştiului, iar pe 17 septembrie, în Piaţa Constituţiei, va avea loc un spectacol aniversar, unde prin asociaţiile de studenţi şi elevi vom acorda invitaţii cu titlu gratuit de a participa la acest eveniment”, a precizat primarul general. AGERPRES