Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat că un regulament privind publicitatea în Capitală va fi supus dezbaterii într-una dintre următoarele şedinţe ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, acesta prevăzând panouri standard în funcţie de zonă.

„Şi Bucureştiul trebuie să fie ca Viena, Praga sau Paris. Şi anume – publicitatea să fie adaptată locului la care ne referim. Spre exemplu, o zonă istorică, o zonă de patrimoniu: cu mesaje publicitare mai discrete. (…) Nu trebuie să inventăm nici roata, nici apa caldă. Trebuie să preluăm bunele practici din capitalele lumii. Şi anume, în primul rând să existe câteva reguli foarte clare. Să fie, de asemenea, panouri standard de publicitate în funcţie de zonă. (…) În primul rând, dimensiunile să fie adecvate, dimensiunile mesajului. Să nu avem o publicitate stridentă, ţipătoare, deranjantă, bannere pe clădiri monument, pe clădiri istorice. De asemenea, bannere în zone în care agresează pur şi simplu privirea, ochiul, şi mesaje stridente care urâţesc, practic, Capitala. Asta nu înseamnă că (…) interzicem publicitatea. Dar ea trebuie să fie exact cum se întâmplă în Europa – pe tipare adecvate, pe tipare aprobate şi care să fie de bun gust, de bun simţ”, a precizat edilul general, în cadrul Comandamentului convocat la sediul PMB.

Firea a reamintit că în 2017 a fost înfiinţată Compania Municipală de Publicitate şi a menţionat că aceasta urmează să realizeze panourile publicitare.

„Încă un element în plus ar fi acela că, după aprobarea regulamentului, Compania Municipală va realiza – fiind vorba de domeniul public – toate aceste panouri publicitare, de diferite dimensiuni, pe care operatorii de publicitate, companiile, agenţiile le pot prelua, închiria, pentru a-şi transmite mesajele publicitare, plătind un preţ civilizat – deci nu derizoriu – Municipalităţii. Iar Primăria din acei bani, fireşte, să poată să investească în alte proiecte sociale, educative. Aşa se întâmplă peste tot. Deci nu facem altceva decât să adaptăm regulamentul european şi ceea ce se întâmplă în capitalele lumii şi la Bucureşti”, a explicat edilul general.

În opinia ei, în acest moment, în domeniul publicităţii stradale domneşte „haosul”. „Într-o şedinţă de Consiliul General viitoare vom dezbate şi aproba un regulament de publicitate, astfel încât să nu se mai întâmple ceea ce se întâmplă acum la noi în oraş şi nu se mai întâmplă nicăieri în lume. Oricine vrea să îşi monteze o prismă, un trepied, un banner, un panou… nimeni nu îl întreabă nimic, nu îl întreabă de sănătate, are – n-are voie, sunt îndeplinite condiţiile de siguranţă? Nimic! Pur şi simplu este haos în acest domeniu”, a spus ea.

În contextul condiţiilor meteo nefavorabile, Firea a făcut apel la proprietarii şi administratorii panourilor publicitare să le verifice şi să le pună în siguranţă, demontându-le dacă au dubii în ceea ce priveşte rezistenţa acestora la rafalele de vânt. „Poliţia Locală trebuie să verifice foarte bine. De asemenea, proprietarii şi administratorii acestor panouri publicitare trebuie să trateze cu foarte multă responsabilitate. Să nu se gândească doar ca la un câştig. Au şi o mare răspundere. Dacă un panou publicitar cade peste o persoană, nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă. Deci încă o dată le transmit ceea ce le-am mai spus de fiecare dată, în special când este vânt, să verifice fiecare panou publicitar, pentru că au o evidenţă mult mai clară a amplasării acestora, inclusiv cele amplasate ad hoc şi ilegal, pentru că sunt şi din acestea”, a spus primarul general. AGERPRES