Gabriela Firea: Sper ca Bucureştiul să devină o destinaţie preferată a turismului medical

Dezvoltarea relaţiilor de colaborare între Bucureşti şi Atena, atât în domeniul sănătăţii, cât şi în cel al turismului şi protecţiei sociale, s-a aflat pe agenda discuţiilor dintre primarul general Gabriela Firea cu ministrul elen pentru Turism, Afaceri Maritime şi Politica Insulară, Panagiotis Kouroumplis, şi primarul oraşului Marousi, George Patoulis.

“Bucureştiul şi Atena sunt oraşe înfrăţite încă din anul 1993, însă protocolul semnat atunci nu a produs efecte concrete. Îmi doresc să punem în practică această colaborare şi să ne susţinem reciproc pentru binele cetăţenilor pe care îi reprezentăm. Unul dintre domeniile în care trebuie să cooperăm eficient este cel al sănătăţii. Un alt domeniu de interes îl reprezintă turismul şi ne dorim să beneficiem de expertiza dumneavoastră în ceea ce priveşte atragerea turiştilor, mai ales că Grecia este una din destinaţiile de top în acest domeniu. Deşi suntem oraşe diferite, unele probleme sunt comune şi în acest sens schimburile de experienţă nu pot fi decât benefice. Vă asigur de întreaga mea disponibilitate atât în ceea ce priveşte sănătatea, dar şi cooperarea culturală, socială precum şi între oamenii de afaceri din cele două oraşe, a declarat Gabriela Firea.

Referitor la demersurile care trebuie făcute pentru dezvoltarea turismului medical, Gabriela Firea a precizat că îşi doreşte ca Bucureştiul să devină o destinaţie preferată a turismului medical, având în vedere că actuala administraţie a făcut investiţii semnificative în acest domeniu. “Din bugetul local al Bucureştiului au fost alocate aproximativ 95 de milioane de euro pentru modernizarea şi dotarea celor 19 spitale aflate în administrarea Municipalităţii. (…) Speram că aceste investiţii importante în domeniul medical să încurajeze şi tinerii medici romani să rămână în ţară, iar pe cei care au ales să practice această meserie nobilă în străinătate să se întoarcă în România, în unităţi medicale moderne, dotate la nivel european, unde să îşi poată valorifica experienţa”, a mai afirmat primarul general al Capitalei.

Gabriela Firea a fost felicitată de ministrul Panagiotis Kouroumplis pentru dinamismul şi implicarea de care dă dovadă. “Mă bucur să constat că aveţi printre priorităţi un domeniu atât de important ca sănătatea, domeniu de care sunt foarte ataşat, mai ales că sunt medic şi fost ministru al Sănătăţii. Amintesc aici că am început în anii trecuţi o colaborare cu Ministerul Sănătăţii din România, în mandatul lui Nicolae Bănicioiu, în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului medical, dar şi accesibilizarea preţurilor la medicamentele inovatoare, pentru că acestea nu sunt doar rezultatul investiţiilor făcute de companii, ci, reprezintă, în mare parte, produsul cercetărilor realizate cu banii daţi de cetăţeni. Îmi doresc ca aceste demersuri să continue, să producă efecte şi să fim de ajutor cetăţenilor noştri. Protocolul care există între Bucureşti şi Atena trebuie activat şi mă angajez să fac demersuri în acest sens pe lângă primarul Atenei, precum şi pe lângă edilii celorlalte oraşe greceşti, în calitatea mea de ministru al Turismului”, a afirmat oficialul elen.

La rândul său, primarul oraşului Marousi, George Patoulis, preşedintele al Uniunii Centrale a Municipalităţilor şi Comunităţilor din Grecia şi preşedinte al Asociaţiei Medicale din Atena, a subliniat rolul pe care administraţiile locale îl au în dezvoltarea unor domenii esenţiale că sănătatea şi protecţia socială. “Speram să cooptăm cât mai multe metropole într-o colaborare clară, în beneficiul oamenilor. Trebuie să încurajăm turismul medical, de toate părţile, să facem schimburi de experienţă, pentru că atât Grecia cât şi România au specialişti de excepţie şi de aceea trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a facilita accesul pacienţilor la un act medical de calitate”, a susţinut George Patoulis. AGERPRES