Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că în primăvară ar putea fi demarată construirea a şase cartiere de locuinţe, în cele şase sectoare, după ce în ultima şedinţă a CGMB a fost adoptat un proiect de hotărâre privind înfiinţarea unei societăţi comerciale având ca obiect de activitate construirea de apartamente cu destinaţia de locuinţe sociale.
„Am discutat cu toţi cei şase primari de sectoare şi, în cel mai scurt timp, în primăvară, dorim să demarăm construirea a şase cartiere de locuinţe, în cele şase sectoare ale Capitalei. Vom realiza parteneriate în sensul următor: există sectoare care deţin suprafaţa de teren şi altele care nu o au. (…) Să spunem că un sector are terenul dar nu are banii şi atunci Primăria Capitalei intervine prin societatea de construcţii cu sursa de finanţare, iar Primăria de sector pune la dispoziţie suprafaţa de teren. Aceasta este situaţia sectorului 5. (…) Alte sectoare care nu au nici teren ar putea să cumpere, să intre în licitaţii. Sau: să li se aloce de la Primăria Generală a Capitalei”, a declarat edilul, în urma participării la seminarul
„Autorităţi locale. Finanţări. Achiziţii. Proiecte”.
Ea a menţionat că, în perioada următoare, va fi înaintată o propunere de administrator al respectivei societăţi, în faţa CGMB. Acest administrator propus va prezenta CGMB o proiecţie de buget.
Edilul general a subliniat că, în cazul construirii în sistem municipal, costurile vor fi de două ori mai mici decât în sistemul privat, deoarece această societate nu va fi orientată spre obţinerea de profit. Va urmări în schimb să îşi recâştige sumele investite, pentru a putea construi alte locuinţe, urmând să recupereze banii din chirii sau vânzări.
„Locuinţele pentru tineri se cheamă locuinţe convenabile. Vor fi de două categorii: unele vor putea să fie închiriate, pe o sumă mult mai redusă decât valoarea de pe piaţa privată, sau va exista posibilitatea cumpărării, a achiziţiei, cu un avans mai mic decât cel de pe piaţa privată şi posibilitatea de plată 20 – 25 de ani”, a explicat Firea.
În cadrul conferinţei, edilul general a arătat că Viena este una dintre capitalele europene care reprezintă un model de succes şi a cărei dezvoltare administrativă s-a bazat pe un sistem de tip holding.
„Cred că în materie de administraţie publică locală nu avem de ce să inventăm apa caldă. Este bine să implementăm modele care au dat deja rezultate, modele de succes, iar Viena este unul dintre aceste modele: o dezvoltare administrativă pe sistem holding, cu mai multe societăţi ale municipalităţii, care deservesc principalele servicii publice către cetăţeni. Mă refer la mediu, construire de locuinţe şi clădiri de utilitate publică, sănătate”, a spus ea.
Firea a anunţat, în context, că în perioada 17 – 19 octombrie urmează să efectueze o vizită la Viena, capitală care reprezintă pentru ea un model de guvernare locală.
„Nu întâmplător, anumite aspecte din proiecţia de guvernare locală a capitalei Austriei, Viena, încercăm să le implementăm şi în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Unul dintre aceste proiecte a fost deja votat, acum câteva zile, la iniţiativa mea, în cadrul Consiliului General, şi anume înfiinţarea unei societăţi pentru construirea de locuinţe sociale, pentru tineri şi de utilitate publică, după modelul vienez. Am observat criticile aduse acestei iniţiative. Ele au doar caracter politic şi de pre-campanie electorală, pentru că în final rezultatul va fi unul foarte bun, pentru că această nişă de cetăţeni nu va putea aborda niciodată, oricât de mult şi-ar dori, un credit ipotecar, un credit imobiliar, o achiziţie de pe piaţa privată. Practic, Primăria Generală a Capitalei, la fel ca şi Primăria Vienei, intră ca un jucător pe piaţa imobiliară, dar pe această nişă exclusivistă a locuinţelor sociale”, a spus ea. AGERPRES