Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, îi invită pe primari la o dezbatere privind pregătirea începerii anului şcolar, adăugând că edilii trebuie să vorbească „pe o singură voce” şi să ceară Guvernului alocarea resurselor financiare necesare.
„Sistemul de învăţământ are nevoie de investiţii, pregătire şi adaptare la noile cerinţe pentru desfăşurarea anului şcolar în condiţii de siguranţă sanitară pentru elevi şi cadre didactice. Şi, asta, în ritm alert. Deşi Primăria Capitalei nu are în administrare reţeaua şcolară, această fiind la primăria de sectoare, cred că este responsabilitatea noastră, a tuturor, să nu lăsăm lucrurile aşa. Îi invit pe colegii mei primari la o dezbatere aplicată cu privire la pregătirea începerii anului şcolar. Este momentul să vorbim pe o singură voce, indiferent de opţiunile politice, şi să cerem răspicat Guvernului ca, atunci când ne transferă responsabilităţi, să aloce şi resursele financiare necesare pentru a le rezolva”, a scris Firea, vineri, pe Facebook.
În opinia sa, Guvernul transmite mesaje „contradictorii” şi „se spală pe mâni” de responsabilităţi.
„‘Planul semafor’ al Guvernului de începere a noului an şcolar, anunţat ieri cu mare tam-tam, adânceşte haosul şi bulversează o întreagă generaţie de copii şi adolescenţi, care şi aşa are de suferit din cauza pandemiei. Incertitudinea celor trei scenarii – verde, galben şi roşu -, mesajele contradictorii transmise de cei care ar trebui să gestioneze şi să găsească soluţii acestei situaţii extrem de complexe, dar, mai ales, faptul că în al doisprezecelea ceas Guvernul PNL se spală pe mâini de responsabilităţi forţează limita incompetenţei. Aşa numita ‘descentralizare’ a deciziei legată de felul în care vor fi reluate cursurile şi aruncarea acestui cartof fierbinte la nivel local, fără a scoate o vorbă despre alocarea resurselor de care este atâta nevoie, este dovada clară că Guvernul PNL Orban recunoaşte că este depăşit de situaţie”, a menţionat Gabriela Firea.
Primarul general a reproşat Guvernului că tabletele promise la începutul crizei sanitare „nu au ajuns nici acum la copiii din familii defavorizate şi nici nu există siguranţa” că vor ajunge până la începutul noului an şcolar. În acest sens, ea a invocat studiul World Vision România, conform căruia peste 40% din copiii din mediul rural nu au participat la şcoala online în timpul pandemiei.
„Ce face premierul PNL Ludovic Orban în acest timp? Este preocupat de respectarea drepturilor pedofililor şi de faptul că agresorii sexuali ai minorilor sunt discriminaţi. Declaraţiile halucinante făcute de vicepremierul Raluca Turcan şi de ministrul Educaţiei, Monica Anisie, dacă elevii trebuie sau nu să poate mască la cursuri şi în ce condiţii concrete pot fi reluate cursurile, ne pun şi mai mult pe gânduri. Este tot mai clar că acest Guvern nu doar că nu are priceperea şi competenţa să rezolve lucrurile, dar nici nu înţelege profunzimea problemelor cu care oamenii se confruntă”, a susţinut primarul general. AGERPRES