firea_ochelari.jpgPrimarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că este necesară o discuţie între PMB, prin Administraţia Străzilor, şi reprezentanţii companiei care gestionează Sistemul de Management al Traficului, pentru a îmbunătăţi contractul care ar urma să expire la finele anului viitor.

„Eu nu vreau să acuz pe nimeni sub nicio formă, vreau însă să subliniez faptul că felul în care este monitorizat traficul acum în Capitală nu mă mulţumeşte, nu îi mulţumeşte pe cetăţeni şi vrem să avem un contract pe baza căruia cu adevărat traficul să se fluidizeze, chiar şi dacă plătim mai mult. (…) În acest moment este un contract între compania la care ne aflăm (UTI – n.r.) şi Administraţia Străzilor şi cred că poate să fie mult îmbunătăţit”, a spus edilul general, prezent la Centrul de Management al Traficului.

Ea a adăugat că acest centru trebuie să funcţioneze la parametri superiori, aspect care necesită o investiţie. Primarul general a precizat că aparatura uzată moral şi fizic ar trebui adusă la standardele actuale. „Din punctul meu de vedere cred că lucrurile pot să fie îmbunătăţite şi vrem să facem acest lucru prin faptul că în bugetul de anul viitor vom asigura o sursă de finanţare mai importantă pentru monitorizarea traficului. Din cele 434 de intersecţii din Capitală doar 176 sunt monitorizate, dar din motive tehnice, nici măcar acestea nu sunt toate în monitorizare, ci un număr mult mai mic”, a spus primarul general.

Firea a apreciat că una dintre deficienţele negocierii iniţiale a fost faptul că nu s-a stabilit foarte clar în ce fel se realizează mentenanţa şi care este sursa de finanţare, deoarece în acest fel „a rămas la aprecierea angajaţilor din Administraţia Străzilor şi companie ce reparaţii se fac şi care nu se fac, în funcţie de resursa bugetară”. Ea a reamintit că, iniţial, contractul cu firma UTI a fost semnat la sfârşitul anului 2010, dar a devenit funcţional la începutul anului 2011. „În 2014, după finalizarea primei părţi a contractului, care a fost în jur de 17 milioane de lei plus TVA, s-a adiţionat contractul-cadru pentru încă trei ani, care s-ar finaliza la sfârşitul lui 2017, pentru o sumă mult mai mare, circa 57 de milioane de lei. Deci, pe lună, PMB plăteşte 90.000 – 100.000 de euro pentru funcţionarea acestui centru”, a spus ea.
Gabriela Firea a menţionat că a aflat cu surprindere că la Administraţia Străzilor nu a existat o persoană care „să poată să ţină o legătură corectă cu reprezentanţii companiei, tocmai pentru a face solicitările necesare derulării în bune condiţii a acestui contract”. Ea a adăugat că vina aparţine şi Primăriei, deoarece nu a urmărit derularea contractului, solicitând ca datele tehnice să fie puse în acord cu prevederile din contractul-cadru. „Toată această aparatură trebuie să fie de ultimă generaţie, ea fiind uzată în acest moment. Cel puţin din ceea ce m-au informat specialiştii, este aproape la fel de scump să repari această aparatură – este cred de preferat să fie una nouă şi care să poată să fie utilizată mai mulţi ani de zile. (…) Acest contract trebuie să se refere la toate intersecţiile din Capitală şi nu doar la jumătate dintre ele, care oricum jumătate nu funcţionează”, a afirmat edilul Bucureştiului.

Reprezentantul Administraţiei Străzilor, Alin Vieru, a precizat că în momentul de faţă nu există un contract de mentenanţă în vigoare, ci doar contractul-cadru. Pe de altă parte, el a precizat că în ultimele luni s-a optat pentru un contract de intervenţii punctuale, astfel încât atunci când există echipamente defecte UTI să informeze Administraţia Străzilor în vederea efectuării reparaţiilor.

Dintre cele 434 de intersecţii existente în Bucureşti, 176 sunt înrolate în Centrul de management al traficului. Directorul UTI, Claudiu Bălan, a precizat că dintre acestea 120 sunt conectate la centru, restul fiind afectate de lucrări edilitare. Totodată, aplicaţia de interfaţă între utilizatori şi sistemul de management nu este în totalitate funcţională din cauza lipsei unor programe de mentenanţă, a precizat el. AGERPRES