Gabriela Firea anunţă că Primăria Capitalei se va implica în proiectul Cartierul Justiţiei

Primăria Capitalei va face parte din proiectul de realizare a Cartierului Justiţiei pe amplasamentul “Esplanada” din zona Unirii, a anunţat edilul şef Gabriela Firea, care a explicat că municipalitatea deţine jumătate din suprafaţa terenului. Edilul şef a precizat că acest subiect a fost abordat miercuri atât la Palatul Victoria, într-o întrevedere cu premierul şi cei doi vicepremieri, cât şi în cadrul unei întâlniri cu liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, la care au fost prezenţi şi primarii de sector.

Am discutat şi despre Cartierul Justiţiei, de asemenea, sala filarmonică şi galeriile de artă, precum şi spaţiile pentru birouri care urmează să se construiască pe terenul central din zona Unirii. Am înţeles de la domnul prim-ministru că este şi decizia domniei sale şi de asemenea decizia domnului preşedinte Liviu Dragnea ca acest cartier important din Capitală să se construiască, fiind implicată sută la sută şi Primăria Capitalei, deoarece deţine jumătate din suprafaţă. De asemenea, litigiile persoanelor fizice care au teren în acea zonă sunt gestionate tot la Primăria Capitalei şi tot Primăria Capitalei se poate organiza în continuare prin specialiştii pe care îi are şi prin departamentele pe care le include de toate autorizaţiile de urbanism şi de construcţie“, a declarat Firea, la Parlament, după întâlnirea cu liderii coaliţiei de guvernare şi primarii de sector.

Iniţial, Guvernul a aprobat un memorandum elaborat de Ministerul Justiţiei privind situaţia amplasamentului “Esplanada” din Capitală, în vederea dezvoltării Cartierului Justiţiei, în cadrul unui program de reconversie funcţională. În proiect era prevăzut ca tot terenul să fie preluat de Ministerul Justiţiei de la Ministerul Dezvoltării şi Primăria Capitalei.

Gabriela Firea a explicat că în cadrul discuţiilor a fost înţeles rolul pe care Primăria Capitalei trebuie să-l aibă în acest proiect, fiind interesată de realizarea unei săli filarmonice, a unor galerii de artă, precum şi a unor clădiri de birouri. “Chiar dacă memorandumul care s-a încheiat săptămâna trecută nu prevede expres participarea Primăriei la acest proiect, ci doar Ministerul Dezvoltării, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Culturii, se va face o corecţie în perioada următoare. Noi ne dorim ca într-un timp cât mai scurt să înceapă construcţia Cartierului Justiţiei, este o decizie comună atât la nivel de partid, cât şi la nivel de Guvern, cât şi la nivelul Primăriei Generale. Este la fel de important pentru noi să se construiască Cartierul Justiţiei, dar şi sala filarmonică şi de asemenea galeriile de artă, precum şi clădirile de birouri”, a arătat primarul general.

Pe 29 noiembrie, Ministrul Tudorel Toader a anunţat aprobarea memorandumului referitor la dezvoltarea Cartierului Justiţiei. Într-o postare pe Facebook, Tudorel Toader preciza că, “în vederea realizării acestui obiectiv, Ministerul Justiţiei va prelua, în condiţiile legii, terenul aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării, precum şi partea de teren din proprietatea Municipiului Bucureşti, va face demersurile necesare în vederea clarificării situaţiei juridice a suprafeţelor revendicate şi va realiza demersurile necesare în vederea schimbării denumirii amplasamentului din ‘Esplanada’ în ‘Cartierul Justiţiei'”. Toader declara, atunci că Ministerul Justiţiei va prelua toată suprafaţa, respectiv cele 10,7 hectare, urmând ca pe acel amplasament să fie reunite toate instituţiile juridice din Capitală.

În octombrie 2015, pe vremea când în fruntea ministerului se afla Robert Cazanciuc, Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern privind amenajarea unui “cartier” al Justiţiei în zona centrală a Bucureştiului, unde să fie concentrate instituţii din sistemul judiciar, urmând să fie amenajat şi un centru cultural.

MJ preciza la momentul respectiv că obiectivul “Esplanada”, aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care presupunea realizarea unui centru urban polifuncţional, prin intermediul unui parteneriat public-privat, nu a fost realizat.

“În decembrie 2014, Guvernul a aprobat prin memorandum oportunitatea demarării demersurilor necesare realizării unui Cartier pentru Justiţie. (…) Acest complex urbanistic de anvergură reprezintă un obiectiv major de investiţii, care va crea condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii mai multor instituţii din cadrul sistemului judiciar printre care: CSM, Inspecţia Judiciară, Curtea de Apel Bucureşti, Judecătoriile sectoarelor 2 şi 5, Parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri”, se arăta în nota de fundamentare. AGERPRES