zetea_gabriel.jpgVicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, care deţine şi funcţia de preşedinte al filialei judeţene a PSD, a declarat, luni, că indiferent de forma organizării administrativ-teritoriale în care ar urma să fi inclus Maramureşul, sistemul ar trebui să funcţioneze ireproşabil.

„Trebuie să înţelegem că modelul social-liberal de reorganizare administrativ teritorială legat de procesul de descentralizare nu pune problema desfiinţării judeţelor. Transferul de competenţă dinspre ministere înspre regiune, respectiv judeţe va fi un proces esenţial. Fără acesta nimeni nu poate să susţină un proces de reorganizare administrativă. Competenţele care vor veni de la nivelul ministerelor spre regiuni şi de aici spre Consiliile Judeţene vor fi unele substanţiale, în sensul probabil că toate instituţiile deconcentrate vor trece în subordinea autorităţilor locale. Fie că vorbim de cele judeţene sau cele regionale”.

“E un proces despre care încă se mai discută, încă nu ştim care dintre aceste instituţiile deconcentrate vor aparţinea uneia sau alteia dintre structurile administrative cea nouă, regiunea, fie la nivelul CJ. Dar din tot acest proces de reorganizare administrativ-teritorială, judeţele din punctul meu de vedere, vor avea cel mai mult de câştigat. Acesta e un lucru care trebuie să intereseze pe toată lumea. Maramureşul va avea un CJ mai puternic cu resurse financiare mai mari şi cu competenţe sporite în foarte multe domenii pe care nu le avem azi”, a spus Gabriel Zetea.

Acesta s-a arătat încrezător în modelul polonez, dar şi pe veniturile generate de judeţul Cluj. „Principalul vector de mişcare al Guvernului României în perioada următoare o reprezintă creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Vizita recentă a premierului Ponta şi vicepremierului Dragnea în Polonia, arată că ne îndreptăm spre aplicarea unui model de succes. E un exemplu care ar trebui să-l urmăm, multe dintre măsurile luate de Guvern în ultima perioadă sunt luate din modelul aplicat în Polonia. Vedem în ultima perioadă o creştere, chiar dublare a atragerii fondurilor europene pentru că există interes în acest sens. În ce priveşte Maramureşul vedem astăzi un sistem fiscal care în România funcţionează centralizat, bani care merg în urma taxelor şi impozitelor aplicate la nivel local către Guvernul României, apoi o redistribuire acestora în funcţie de formule matematice aplicate de către Ministerul Finanţelor. În cadrul regiunii avem un judeţ extrem de important, probabil că reprezintă al doilea contributor la bugetul ţării după Bucureşti şi Portul Constanţa, vorbesc de municipiul Cluj-Napoca, într-un an de zile dau către bugetul României peste un miliard de euro, sume care se duc către bugetul de stat apoi ele se redistribuie la nivel naţional. Asta înseamnă că averea acumulată în judeţul Cluj-Napoca se împarte în alte judeţe”, apreciază vicepreşedintele CJ Maramureş.

Regionalizarea va determina şi schimbarea sistemului fiscal şi o mai bună conexiune la fondurile europene prin agenţiile de dezvoltare regionale care deja funcţionează pe opt componente. „Dacă vorbim despre regionalizare, vorbim şi despre un nou sistem fiscal. Adică averea acumulată de Cluj-Napoca, adică acel miliard de euro nu se va duce spre alte judeţe, ci o parte importantă va veni şi către Maramureş, respectiv municipiul Baia Mare. În acest caz situaţia administrativă a judeţelor din noua regiunea va fi radical schimbată prin aportul generat de judeţul Cluj. Un alt rol al regiunii îl reprezintă atragerea fondurilor europene. De altfel, aşa a fost gândit rolul regionalizării. Relaţia noastră cu UE funcţionează şi acum prin cadrul agenţiilor de dezvoltare regională şi agenţiilor de management ministeriale care efectuează deconturile către Comisia Europeană. Prin crearea regiunii se elimină o verigă intermediară, agenţiile de management şi se pot accesa direct fondurile europene, şi acesta e un câştig. Ghemul de putere acumulat la Bucureşti nu rămâne foarte centralizat. Regiunea va promova finanţarea proiectelor regionale, iar proiectele locale vor fi finanţate în continuare de Consiliile Judeţene, dar ar putea fi şi obiective care ar trebui finanţate în Cluj-Napoca, mă gândesc în acest caz la un spital regional. Un judeţ nu va avea niciodată posibilitatea să finanţeze un spital regional bine dotat cu echipamente de ultimă oră. Nu cred că pacienţii ar trebui să plece la Viena când am putea să înfiinţăm funcţionarea unui astfel de spital”, a spus Gabriel Zetea. AGERPRES