Gabriel Resources inca spera la proiectul Rosia Montana

Reprezentantii Gabriel Resources, compania care intentioneaza sa inceapa un proiect minier la Rosia Montana, sustin ca magistratii Curtii de Apel Timisoara au anulat un certificat de urbanism expirat in vara lui 2008, iar prin aceasta decizie companiei nu ii este interzisa solicitarea altuia nou.

Conform reprezentantilor companiei, certificatul de urbanism nr. 105/ 2007 a fost emis in iulie 2007 de catre Consiliul Judetean Alba, la cererea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), si a expirat in iulie anul trecut, in conditiile in care valabilitatea acestor documente este de 12 luni. Certificatul fusese atacat in instanta de un ONG care a solicitat atat suspendarea, cat si anularea lui.

“Certificatul de urbanism este un act de informare prin care autoritatile aduc la cunostinta solicitantilor cerintele de urbanism si avizele necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire. Acest document nu confera dreptul de a executa lucrari de constructii, pentru aceasta activitate fiind necesara existenta unei autorizatii de construire. Orice solicitant are dreptul de a primi un certificat de urbanism, iar autoritatile locale sunt obligate sa emita aceste documente la cerere”, se arata in documentul transmis de Gabriel Resources.

Reprezentantii companiei mai sustin ca decizia Curtii de Apel Timisoara nu interzice solicitarea de catre RMGC a unui nou certificat de urbanism si nici eliberarea unui alt asemenea document de catre Consiliul Local Alba. “Anual, in Romania se emit aproximativ 36.000 de certificate de urbanism si, pana in prezent, din estimarile companiei, doar doua astfel de documente au fost anulate, ambele apartinand RMGC”, se mai arata in documentul citat.

Aceeasi companie sustine ca hotararea Curtii de Apel Timisoara nu are legatura cu actiunea inaintata in instanta de RMGC impotriva deciziei Ministerului Mediului si al Dezvoltarii Durabile (MMDD) din septembrie 2007 de a suspenda sedintele Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) din cadrul procesului de evaluare a impactului asupra mediului (EIA) in proiectul minier Rosia Montana.

In acest dosar, aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, compania solicita reluarea sedintelor CAT, intrucat nu exista dispozitii legale care sa conditioneze derularea etapei de analiza a calitatii raportului la Studiul EIA de existenta continua a unui certificat de urbanism valid.

Potrivit companiei, decizia Curtii de Apel Timisoara nu impune obtinerea unui nou certificat de urbanism pentru reluarea sedintelor CAT, decizie ce tine de Curtea de Apel Bucuresti. Gabriel Resources a anuntat, totodata, ca Rosia Montana Gold Corporation va solicita un nou certificat de urbanism de la Consiliul Judetean Alba in momentul in care va cere si autorizatiile de constructie pentru Proiectul Rosia Montana. (Sursa: “Curierul National”, 23 martie)