Presedintele Aliantei Sed Lex, Vasile Marica, a declarat, pe 6 octombrie, la finalul discutiilor cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ca se vor stabili calendarul actiunilor de protest, dupa ce negocierile privind majorarea salariilor cu 50% au esuat.
„Vom stabili cu ceilalti colegi ai nostri de la Cluj care sunt actiunile viitoare. Sunt cateva federatii care nu au facut greva de avertisment, iar actiunea noastra va fi comuna, astfel ca e posibil ca joi sa declansam impreuna greva de avertisment”, a precizat Vasile Marica.
Liderul Sed Lex a mai spus ca ministrul Economiei nu a oferit la discutiile de pe 6 octombrie niciun procent cu care ar putea fi majorate salariile functionarilor publici, spunand doar ca nu poate oferi 50%, atat profesorilor, cat si celorlalti bugetari.
Functionarii publici afiliati la Sed Lex au cerut majorarea salariilor cu 50% de la 1 ianuarie 2009, liderul sindicatului, Vasile Marica, spunand ca, asa cum salariile profesorilor s-au majorat cu peste 50%, la fel si salariile functionarilor publici trebuie sa creasca.
Si membrii Sindicatului National al Functionarilor Publici din Institutiile de Control s-au intalnit, pe 9 octombrie, cu reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor. Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici din Institutiile de Control, Sebastian Oprescu, a declarat ca in urma discutiilor cu reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor nu s-a ajuns la niciun rezultat privind cererea lor de majorare a salariilor cu 50%, astfel ca pe 9 octombrie vor intra in greva de avertisment intre orele 8.00 si 10.00, iar intre 10.00 si 13.00 vor picheta sediul Guvernului.
„Numai aparitia actelor normative care sa reglementeze protectia functionarilor publici din institutiile de control si o lege unica de salarizare a bugetarilor ar putea opri protestele noastre. Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au avut mandat, la intalnirea de luni, pentru a oferi o anume crestere salariala, astfel incat va continua discutia marti”, a precizat liderul sindical.
De asemenea, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) a trimis o scrisoare premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu, in care cer majorarea salariilor pentru toate categoriile de bugetari. „In caz contrar, consideram ca organele de decizie ale statului instituie un regim discriminatoriu intre diferitele categorii de bugetari, contrar prevederilor constitutionale, obligandu-ne, astfel, sa actionam in consecinta, prin toate mijloacele sindicale de care dispunem”, preciza FNSA.
Federatia Nationala a Sindicatelor TESA din Unitatile Sanitare si Balneare din Romania a amenintat cu proteste la inceputul lunii viitoare, daca solicitarile privind cresterea salariilor personalului tehnic economic administrativ si auxiliar cu 60 la suta, de la 1 noiembrie, nu le vor fi solutionate. Si Federatia Sanitas cere o majorare salariala de „50, 60 la suta” pentru personalul medico-sanitar, de specialitate, auxiliar, tehnic si administrativ din domeniul sanatatii, urmand sa se intalneasca marti cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru a discuta pe aceasta tema.