Salariile de baza ale functionarilor publici vor fi majorate in doua etape: cu 5% incepand cu luna februarie si cu inca 6% incepand cu luna septembrie, stabileste o ordonanta adoptata de Guvern in sedinta de pe 12 ianuarie.
La determinarea cresterilor salariale ale functionarilor publici s-a avut in vedere cresterea indicelui preturilor de consum, care este prognozata la 6,3% in 2006 fata de anul 2005. Procentul mediu de crestere a salariului functionarilor publici in acest an, comparativ cu anul trecut, este de 6,58%. Aceasta majorare salariala acopera integral cresterea indicelui preturilor de consum prognozata si asigura o usoara crestere a salariilor in termeni reali.

Actul normativ stabileste niveluri de salarizare pentru functiile de prefect, subprefect si inspector guvernamental care, potrivit legii, incepand cu anul 2006 au devenit inalti functionari publici. Nivelul salariului de baza al prefectului si subprefectului a fost determinat prin deducerea din indemnizatia lunara de care au beneficiat acestia pana in prezent, a sporului de vechime in procent de 20% si respectiv a salariului de merit in procent de 15%. Nivelul salariului de baza astfel determinat va fi majorat cu 5% in luna februarie si cu 6% in luna septembrie 2006.

Ordonanta adoptata de Guvern mai precizeaza ca va fi creat un fond de premiere in limita a 5% din cheltuielile cu salariile aferente functionarilor publici, prevazuti in statul de functii, in cazul in care veniturile curente ale acestora acopera in totalitate cheltuielile de personal, inclusiv acest fond de premiere. Prin constituirea acestui fond se creeaza posibilitatea stimularii functionarilor publici din consiliile locale, la sfarsitul anului 2006.

Functionarii publici care desfasoara activitate in autoritati si institutii in care functioneaza instalatii care genereaza campuri electromagnetice de inalta frecventa vor primi un spor de pana la 10% din salariul de baza. Locurile de munca care vor beneficia de acordarea acestui spor vor fi stabilite pe baza unor buletine de determinare.

De asemenea, actul normativ prevede acordarea unui spor de pana la 5% din salariul de baza pentru functionarii publici din cadrul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, care realizeaza selectia fortei de munca pentru lucrul in strainatate. Acest spor se acorda numai pentru perioada in care se organizeaza selectii pentru munca in strainatate.

Actul normativ reglementeaza acordarea unei indemnizatii de sedinta pentru presedintele, vicepresedintele si membrii Comisiilor pentru protectia copilului. Cuantumul indemnizatiei nu poate depasi 5% din indemnizatia presedintelui Consiliului judetean.

Noile reglementari creeaza posibilitatea avansarii in trepte de salarizare a functionarilor publici, in functie de calificativele obtinute de acestia in ultimii 2 ani. Promovarea pe un post vacant a functionarilor publici va avea loc pe baza unui examen sau concurs, organizat la nivel de autoritate sau institutie. Posturile ramase vacante dupa realizarea procedurii de promovare, vor fi scoase la concurs. (Un material de Ionut CALUSCHI)