Functionarii publici se pregatesc pentru declasarea grevei generale

Functionarii publici afiliati la Alianta “Sed Lex” ameninta cu declansarea grevei generale, peste o saptamana, daca nu vor obtine majorari salariale, negocierea programului de lucru, avansarea pe post si conditii mai bune de munca.
Aproximativ 50.000 de functionari publici din toata tara au intrerupt lucrul, pe 10 noiembrie, intre orele 8,00 si 10,00, avand, printre revendicari, plata orelor suplimentare si sporul de confidentialitate – intrucat lucreaza cu documente secrete. “La Statistica, de exemplu, numai in Bucuresti sunt blocate 20% din posturi, pentru ca nimeni nu este dispus sa vina pe un salariu de de 3-4 milioane, pentru ca acestia sunt banii pentru incepatori. S-au angajat, in urma unor concursuri, 20 de oameni, iar intr-o luna, din cauza salariilor si a conditiilor de munca, au plecat 27”, a declarat Bogdan Marinescu, liderul statisticienilor bucuresteni. Vicepresedintele “Sed Lex”, Dan Paraschiv, a declarat ca in trei ani (1997, 1998 si 2000) a fost o reducere de personal de 50%.

Saptamana viitoare va fi convocat Comitetul Director al Aliantei “Sed Lex”, care va pregati startegia de negociere cu Guvernul, din 15 noiembrie. “Vom vedea care este forma de negociere, in functie de ce au descoperit in bugetul national specialistii nostri”, a declarat Vasile Marica, presedintele Sed Lex. “Orice negociere inseamna un compromis”, a adaugat Marica, referindu-se la faptul ca este dispus sa accepte din partea Guvernului o oferta reala, care sa satisfaca intr-o masura cat mai mare cererile sindicalistilor. Conducerea federatiei a cerut contribuabililor, printr-un comunicat de presa, intelegere pentru actiunea grevista de pe 10 noiembrie, “cauzata de lipsa receptivitatii si a disponibilitatii la dialog a Guvernului Romaniei”.