Functionarii publici din tara au fost din nou in greva de avertisment

Functionarii publici afiliati la federatia sindicala Sed Lex au intrat pe 13 noiembrie in greva de avertisment, cu intreruperea totala a activitatii in primele doua ore de serviciu.
Sindicalistii cer o lege a salarizarii stabila, acordarea unui salariu mediu net de 1.225 de lei fata de 610 lei cat este in prezent, recuperarea primelor de vacanta neplatite din 2001, spor de confidentialitate de 15% si spor de fidelitate intre 3% si 20%. Daca revendicarile lor nu vor fi solutionate la negocierile cu Guvernul, din 20 noiembrie functionarii publici vor intra in greva generala.

La greva de luni, care a fost anuntata de saptamana trecuta, au participat circa 47.000 de sindicalisti care au semnat si pentru declansarea grevei generale. Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex a respins proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici propus de Guvern. Principalele argumente ale sindicalistilor se refera la faptul ca proiectul de act normativ nu respecta principiul avansarii in cariera a functionarilor publici si nu include sporurile de confidentialitate si fidelitate.
Presedintele federatiei Sed Lex, Vasile Marica, a anuntat ca actiunile de protest se vor desfasura conform programului stabilit, in ciuda faptului ca Guvernul a anuntat inceperea negocierilor pentru finalizarea legii salarizarii functionarilor publici. Liderul sindical sustine ca Guvernul incearca sa-i amageasca si sa-i demobilizeze pe functionarii publici deoarece nu avanseaza nicio propunere concreta de crestere salariala pentru 2007.

Saptamana trecuta, 60.000 de functionari publici au fost timp de doua zile in greva japoneza.

Functionarii publici din judetul Bistrita-Nasaud care sunt afiliati la Sed Lex au declansat luni o greva de avertisment de doua ore, astfel ca intre orele 8,00 si 10,00 nici unul dintre ghiseele Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) sau ale Trezoreriei nu a fost deschis. In Bistrita-Nasaud sunt inscrisi in acest sindicat aproximativ 770 de functionari publici, cei mai multi fiind angajati ai Trezoreriei si ai DGFP, restul provenind de la Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate, Statistica, Protectia Consumatorului si Vama.

In Cluj, functionarii publici membri ai sindicatului Sed Lex au intrat luni in greva de avertisment de doua ore. Clujenii care s-au deplasat dis-de-dimineata la sediul Directiei Judetene a Finantelor Publice pentru a-si rezolva la timp problemele au fost nevoiti sa stea in fata usilor inchise timp de doua ceasuri. La nivelul Clujului au intrat in greva de avertisment si functionarii, care sunt membri Sed Lex, din cadrul Directiei Regionale Vamale.

Peste 700 de functionari din cadrul administratiilor financiare din judetul Dolj s-au aflat luni dimineata in greva de avertisment de doua ore, timp in care institutiile au avut intreaga activitate intrerupta. Intre orele 8,00 si 10,00 functionarii administratiilor financiare din Craiova, Calafat, Bailesti, Filiasi, Bechet si Plenita au protestat in fata sediilor institutiilor. La nivelul judetului Dolj, ceilalti sindicalisti din administratia publica sunt afiliati la Uniunea Forta Legii si nu au participat la greva de avertisment.

In judetul Brasov, 350 de functionari publici, salariati ai Casei Judetene de Pensii, Directiei de Munca si Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Brasov, au incetat luni activitatea pentru doua ore, intrand in greva de avertisment. Brasovenii au format cozi la usile acestor institutii, intre orele 8,30 si 10,30.
Aproape 500 de functionari publici de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Hunedoara s-au aflat luni dimineata in greva de avertisment pentru doua ore, in cadrul actiunilor de protest declansate la nivel national de federatia Sed Lex. Pe parcursul celor doua ore de greva, mai multi cetateni s-au strans in fata sediului DGFP Hunedoara, unde aveau de facut plati catre Trezorerie, o parte dintre ei sustinand ca nu au stiut de actiunea de protest a sindicalistilor. In greva de avertisment s-au aflat si cei 38 de functionari de la Directia de Munca Solidaritate Sociala si Familie Hunedoara, protestul acestora incheindu-se la ora 10,30.

In judetul Vrancea, aproximativ 130 de functionari publici din Directia Muncii, Agentia Judeteana de Ocupare si Formare in Munca si Casa de Pensii, afiliati la Sindicatul Functionarilor Publici Sed Lex, au protestat luni dimineata, timp de doua ore, pentru sustinerea revendicarilor referitoare la redactarea legii salarizarii, dar si pentru majorari salariale. Greva, care s-a desfasurat intre orele 8,30 si 10,30, nu a creat nici un fel de probleme la nivelul celor trei institutii.
Finantistii din sindicatul Samfisc Satu Mare, afiliat la Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex, au intrerupt lucrul luni dimineata timp de doua ore, fiind in greva de avertisment. Intre orele 8,00 si 10,00, la toate unitatile Directiei Generale a Finantelor Publice nu s-a lucrat cu publicul. Sindicatul satmarean Samfisc numara peste 350 de membri, dintre care doar 2% s-au opus grevei.

Functionarii publici si vamesii timiseni au intrat luni dimineata in greva de avertisment si au intrerupt total lucrul in primele doua ore de program. Vicepresedintele Aliantei Sed Lex Timis, Calin Ionescu, a amintit ca in primul protocol semnat Guvernul s-a angajat ca pana la finele lunii iunie 2006 sa elaboreze o lege a salarizarii unitare a functionarilor publici, iar prin cel de-al doilea protocol aceasta trebuia elaborata si supusa aprobarii Parlamentului pana in 15 septembrie.

In judetul Arad, sindicalistii functionari publici afiliati la Sed Lex s-au aflat luni, intre orele 8,00 si 10,00, in greva de avertisment. Din acest sindicat fac parte peste 1.600 de functionari publici, cei mai numerosi fiind cei din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice, ceilalti fiind salariati ai Garzii Financiare, Inspectiei Teritoriale a Muncii, Directiei Vamale, Garzii de Mediu, Protectiei Consumatorilor, Administratiei Locale, Directiei Muncii si Protectiei Sociale, Directiei de Statistica.

Peste 500 de sindicalisti argeseni afiliati la Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex au participat luni dimineata la greva de avertisment a functionarilor publici. Greva s-a desfasurat intre orele 8,00 si 10,00, cand activitatea tuturor unitatilor Administratiei Finantelor Publice din judetul Arges a fost blocata.

Greva de avertisment declansata, luni, de functionarii publici din judetul Neamt afiliati la sindicatul Sed Lex nu a afectat relatiile cu publicul. Cei aproape 200 de sindicalisti, majoritatea angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice, nu lucreaza direct cu publicul. In aceste conditii, intre orele 8,00 si 10,00, perioada in care s-a derulat actiunea de protest, toate ghiseele institutiilor publice au fost deschise pentru solicitanti. (Un material de Liliana CAZACU)