Functionarii publici din Cartel Alfa vor protesta in Capitala

Functionarii din administratia publica locala afiliati la confederatia sindicala Cartel Alfa vor picheta, pe 9 noiembrie, sediul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru a protesta fata de salarizarea necorespunzatoare.
Potrivit unui comunicat al presedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala (FNSAPL), Valer Suciu, organizatia pe care o conduce va picheta Ministerul Administratiei si Internelor, cu aproximativ 500 de persoane.

Motivul acestei actiuni de protest este salarizarea necorespunzatoare, “chiar sfidatoare” a personalului din administratia publica, se mai arata in comunicatul presedintelui structurii sindicale. Revendicarile Federatiei se refera in special la legea salarizarii functionarilor publici si legea salarizarii personalului contractual din administratia publica.

Legea salarizarii functionarilor publici nu ar trebui sa faca discriminari intre diferite categorii de functionari, ar trebui sa respecte principiul “plata egala pentru munca de valoare egala”, sa compenseze regimul incompatibilitatilor prevazute de Legea nr. 188/1999 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si sa asigure o serie de drepturi.

Printre acestea ar fi salariul mediu pentru functionarii din administratia publica locala de 1400 de lei, sporuri specifice functiei publice, precum sporul de confidentialitate de 15 la suta, sporul de fidelitate cuprins intre 5-20 la suta (in functie de vechimea in institutie), indemnizatie de dispozitiv de 25 la suta si alocatie de hrana sau norma de hrana. In ceea ce priveste legea salarizarii personalului contractual din administratia publica, membrii federatiei solicita ca aceasta sa fie elaborata in corelare cu legea salarizarii functionarilor publici.

Presedintele Valer Suciu a percizat ca daca nu se va tine cont de revendicarile Federatiei si daca acestea nu vor fi solutionate in mod favorabil, Conferinta FNSAPL va hotari, pe 24 noiembrie, declansarea grevei generale. Federatia are in structura un numar de peste 170 sindicate, reprezentand interesele a aproximativ 40000 de salariati din administratia publica.

In 20 octombrie, membrii acesteia au pichetat sediile prefecturilor. Pe de alta parte, functionarii publici din institutiile de control, afliliati la alta structuraj sindicala, vor recurge si ei la proteste. Membrii Sindicatului National al Functionarilor vor recurge la o greva de avertisment, in 15 noiembrie, si la greva generala pe timp nelimitat incepand cu 24 noiembrie.

Comisarii Garzii Financiare afiliati la Sindicatul National al Functionarilor Publici au fost in greva in primavara, ei suspendand actiunea de protest la inceputul lunii iunie, in urma discutiilor cu ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Pe de alta parte, functionarii publici din cadrul Aliantei Sed Lex urmeaza sa stabileasca, in cursul acestei luni, datele pentru greva de avertisment si cea generala.