Functionarii publici au fost in greva japoneza

In cursul zilei de 8 noiembrie, membrii sindaicatului SED LEX, functionari publici din mai multe judete ale tarii, au intrat in greva japoneza.
Bistrita-Nasaud. Cei aproximativ 770 de functionari publici din Bistrita-Nasaud, membri ai sindicatului SED LEX, au intrat in greva japoneza, ca urmare a nesolutionarii de catre guvern a revendicarilor lor salariale. Cei mai multi dintre functionari sunt angajati ai Trezoreriei si ai Directiei Generale a Finantelor Publice, restul provenind de la Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate, Statistica, Protectia Consumatorului si Vama. Sindicalistii au purtat pe toata durata zilei o banderola alba, dar protestul lor nu a afectat activitatea din institutiile amintite. Sindicalistii cer o lege a salarizarii stabila, acordarea unui salariu mediu net de 1.225 de lei, recuperarea primelor de vacanta neplatite, spor de confidentialitate de 15% si spor de fidelitate intre 3 si 20%. Pe 13 noiembrie, protestele vor continua prin declansarea unei greve de avertisment de doua ore. In cazul in care guvernul nu va accepta propunerile sindicalistilor, pe data de 20 noiembrie functionarii publici vor intra in greva generala.

Arad. Filiala judeteana Arad a Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici “SED LEX” a inceput actiunile de protest printr-o greva japoneza, toti functionarii publici putand banderole albe pe brat, la toate locurile lor de munca. “Daca revendicarile noastre nu se vor rezolva, din 20 noiembrie functionarii publici vor intra in greva generala, cu intreruperea lucrului in toate institutiile si autoritatile statului”, a afirmat Tudor Gabor, presedintele filialei aradene a “SED LEX”.
Constanta. Aproape 900 de sindicalisti din cadrul filialei Constanta a Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex au intrat in greva japoneza. Presedintele filialei constantene a Aliantei Sed Lex, Adrian Dugaiasu, a declarat ca functionarii publici au purtat o banderola alba pe brat, in timpul programului de lucru. Acestia sunt, in marea lor majoritate, cei din cadrul sindicatelor Directiei Judetene a Finantelor Publice, Inspectoratului Teritorial de Munca si Directiei Judetene de Statistica. Functionarii publici constanteni vor participa la toate actiunile de protest, conform programului stabilit la nivel national, in urma nemultumirilor comune pe care acestia le au cu privire la conditiile in care trebuie sa isi desfasoare activitatea.

Cluj. Si functionarii publici din Cluj-Napoca, membri ai sindicatului Sed Lex, au intrat in greva japoneza. Potrivit liderului de sindicat din cadrul Directiei Judetene a Finantelor Publice (DJFP) Cluj, David Somlea, se doreste ca Legea salarizarii functionarilor publici sa fie modificata in sensul acordarii unui spor de confidentialitate de 15% si a unuia de fidelitate, care sa mearga pana la 20%. La nivelul judetului Cluj au intrat in in greva japoneza aproape 1.000 de functionari publici, din cadrul DJFP, Directiei Muncii si Directiei de Sanatate Publica.

Mehedinti. Sindicalistii din 7 institutii publice din Mehedinti au organizat o actiune de protest, din cauza nesolutionarii de catre Guvern a revendicarilor formulate pe 20 octombrie 2006, cand au pichetat Prefectura. Liderul celor 1.400 de sindicalisti din Primaria municipiului Drobeta Turnu Severin, Consiliul Judetean, Directia de Finante Publice, Directia de Statistica, Casa Asigurarilor de Sanatate si Agentia pentru Protectia Mediului, Valentin Balescu, a declarat ca deocamdata s-a luat decizia purtarii de catre functionarii publici a unei banderole albe pe brat, pentru a atrage atentia asupra necesitatii elaborarii unei legi a salarizarii echitabile si asigurarii de sporuri de fidelitate si confidentialitate.

Timis. Functionarii publici si vamesii timiseni au fost in greva japoneza, in primele doua ore de serviciu, principalele nemultumiri vizand revendicari de ordin salarial. Vicepresedintele Aliantei Sed Lex Timis, Calin Ionescu, a declarat ca protestatarii au cerut redactarea unei legi a salarizarii, pentru ca functionarii publici nu au un sistem unic de salarizare, “din 1999 inventandu-se, in fiecare an, cate un sistem de salarizare bazat pe indexare, sistem care, din pacate, nu acorda stabilitate in functia publica”. Protestatarii mai solicita acordarea primelor de vacanta restante din perioada 2001-2006, a unui spor de confidentialitate de 15 procente si a sporului de fidelitate, intre 3% si 20%, deoarece acesta ar asigura stabilitatea in functia publica. “In primul protocol, Guvernul Romaniei s-a angajat ca pana la finele lunii iunie 2006 sa elaboreze aceasta lege, iar prin cel de-al doilea protocol, aceasta lege trebuia elaborata si supusa aprobarii de catre parlament, pana in 15 septembrie”, a mai precizat Calin Ionescu. Pe data de 9 noiembrie, sindicalistii din primariile timisene li se vor alatura colegilor din tara si vor picheta Ministerul Administratiei si Internelor.