Functionarii publici ameninta din nou cu greva generala

Membrii Aliantei Sed Lex ameninta cu declansarea grevei generale pe 18 decembrie, in cazul in care reprezentantii Guvernului nu vor relua, in aceasta saptamana negocierile, in prezenta ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, care a lipsit de la ultima intalnire.
Presedintele Aliantei Federative a Functionarilor Publici Sed Lex, Vasile Marica, a declarat ca in ziua urmatoare va avea loc Comitetul Director al Aliantei, care va hotari in privinta declansarii grevei generale pe 18 decembrie.

“Ultimele discutii, de vineri, la care ministrul Vladescu nu a venit si deci Ministerul Finantelor nu a fost reprezentat, au fost sterile si lipsite de continut, Guvernul tratand cu indiferenta problema salarizarii personalului din domeniu”, a afirmat Marica.

Urmatoarea intalnire dintre sindicalisti si reprezentantii Guvernului a fost stabilita dupa data de 21 decembrie, insa liderul sindical este de parere ca nu mai pot avea loc negocieri in acest an, avand in vedere ca urmeaza sarbatorile de iarna.

“Executivul incearca sa faca glume cu noi si de aceea vrem sa ne retragem de la negocieri”, a precizat liderul sindical.

Totodata, Marica spera ca echipa guvernamentala sa convoace o alta intalnire in cursul acestei saptamani, pentru a putea definitiva problema salarizarii functionarilor publici, urmand ca proiectul de act normativ sa fie finalizat pana la 15 ianuarie, o lege in acest sens aparand pana in aprilie 2007, dupa cum a promis Guvernul.

La discutiile de pana acum cu reprezentantii Guvernului au participat liderii Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici “Sed Lex”, Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala, Federatiei Salariatilor din Administratia Publica Centrala si Locala din Romania si Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici si Personalului Contractual “Forta Legii”.

Totodata, pentru perioada 1 ianuarie – 1 aprilie 2007, de tranzitie pana la adoptarea legii privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici, sindicalistii si guvernanti vor discuta si acordarea unei cresteri salariale.

La intalnirea de saptamana trecuta, cand s-a discutat punctual, liderii sindicali nu au acceptat in totalitate forma actului normativ prezentata de autoritati. Sindicalistii nu au fost de acord cu modul in care se acorda suplimentul corespunzator treptei de salarizare, implicit avansarea in treapta de salarizare.

Cele doua parti s-au intalnit prima oara la jumatatea lunii noimebrie, cand reprezentantii Sindicatului National al Functionarilor Publici au fost exclusi de la negocieri, considerandu-se ca nu au reprezentativitate.

Sindicalistii au solicitat Guvernului acordarea sumelor restante aferente primelor de vacanta neacordate in perioada 2000-2006, desi acestea sint prevazute in Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si nu numa a celor prevazute pentru anul 2007.

Reprezentantii Guvernului au fost de acord cu elaborarea unui act normativ care sa reglementeze pregatirea profesionala, cu acordarea reesalonata a primelor de vacanta restante din anul 2000 pana in 2007 si pe cele pentru 2008, precum si cu acordarea stimulentelor specifice functiei.

Potrivit vicepresedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala (FNSAPL), Romel Neagu, in proiectul de lege este prevazut ca raportul dintre salariul minim si cel maxim al unui functionar public, care este in prezent de 1 la 60, sa se reduca la 1 la 10 maximum 1 la 12, cum este in Uniunea Europeana, fara a se preciza foarte clar care sint metodele prin care acest raport se va micsora. De asemenea, potrivit proiectului, se va pleca de la un salariu de baza, care nu este deocamdata precizat, care se va inmulti cu diferite procente (cum se calculeaza in prezent) si la care se vor adauga diverse sporuri.

Membrii Aliantei Sed Lex au recurs, pana acum, la o greva japoneza si la o greva de avertisment, nemultumiti ca nu exista o lege a salarizarii care sa permita cresteri salariale si alte sporuri specifice functiei. Totodata, si functionarii publici afiliati la alte structuri sindicale au recurs la actiuni de protest, avand revendicari similare.