Comisia juridica si cea de administratie din cadrul Senatului au adoptat, pe 3 martie, un raport de admitere a propunerii legislative privind unele masuri pentru organizarea administratiei publice, aducand insa un amendament conform caruia la nivelul fiecarui serviciu deconcentrat va fi infiintata cate o functie de director coordonator sef, care va avea contract de management cu seful ierarhic superior pe un mandat de patru ani.

„Amendamentele facute la Legea 188, Legea functionarului public, sunt legate de crearea acestei functii de director coordonator la nivelul serviciilor deconcentrate, care va avea un mandat de pana la patru ani si va avea contract de management cu seful ierarhic superior, respectiv cu ministrul sau seful agentiei pe care o reprezinta”, a explicat deputatul Mircea Dusa (PSD), initiator al proiectului.

De altfel, deputatul a precizat ca potrivit formei proiectului legislativ, asa cum a fost aprobat in sedinta de marti a celor doua comisii, prefectii si subprefectii vor ramane inalti functionari publici, iar directorii executivi vor ramane functionari publici de conducere. Dusa a mai declarat ca modul in care se vor imparti atributiile intre directorul general si directorul coordonator la nivelul serviciilor deconcentrate va fi stabilit de catre ministrii si sefii de agentii, in functie de atributiile si structura organizatorica a fiecarei directii.

„Masura a fost necesara avand in vedere necesitatea promovarii descentralizarii si deconcentrarii si cresterii eficientei conducerii activitatii instutiei respective, avand in vedere ca (directorul coordonator-n.red.) va avea un raport contractual cu seful institutiei centrale, respectiv cu ministrul sau cu seful agentiei respective”, a explicat Dusa. Intrebat de ce nu si-a asumat directorul general aceasta responsabilitate, deputatul a precizat ca acesta nu poate sa aiba un contract de management, deoarece este functionar public.

Raportul a fost adoptat cu 8 voturi favorabile, 5 impotriva si 2 abtineri. In cursul dezbaterilor, vicepresedintele Comisiei de administratie, Tiberiu Prodan (PNL), a sugerat intreruperea dezbaterilor aratandu-se nemultumit de forma propunerii legislative si de faptul ca initiatorii au sugerat adoptarea unor amendamente la propriul lor proiect. El a mai spus ca initiativa incalca statutul functionarului public si ca membrii celor doua comisii au fost jigniti prin modul in care propunerea a fost redactata.

Senatorul PD-L Ioan Ruset s-a declarat, de asemenea, dezamagit de modul in care a fost prezentata initiativa, motiv pentru care s-a abtinut la vot. Mircea Andrei (PD-L), secretarul Comisiei juridice, a sugerat amanarea dezbaterilor pentru alta data, dar propunerea sa nu a intrunit sustinere suficienta. Propunerea legislativa privind unele masuri pentru organizarea administratiei publice, initiata de deputatul PSD Mircea Dusa si deputatul PD-L Calian Petru, urmeaza sa fie transmisa plenului Senatului, care este prima Camera sesizata.