Fostul secretar de stat Gheorghe Albu propune ca administraţiile locale să fie obligate să finalizeze cadastrul

Fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu propune, pentru urgentarea realizării cadastrului, ca administraţiile locale să fie obligate să facă acest demers, printr-un act normativ în care să se prevadă şi perioada finalizării procesului pentru zona de competenţă.

“Ne supără pe toţi că nu există cadastru. (…) Avem greutăţi în accesarea fondurilor prin faptul că nu poţi să faci un proiect dacă nu ai cadastru şi avem mari greutăţi şi la achiziţia de terenuri agricole, la perfectarea actelor. Din acest motiv eu am făcut o propunere domnului deputat, domnilor colegi de la Ministerul Agriculturii, că singura instituţie care poate să facă acest cadastru şi care are datele şi logistica necesară este consiliul local. Fiecare consiliu local, printr-un act normativ, să fie obligat ca până la anumite date să încheie acest cadastru al comunei. Cu ocazia asta se rezolvă şi problema grăniţuirii între localităţi. (…) Iar primăriile să-şi recupereze sumele de bani pe măsură ce înmânează acest cadastru beneficiarilor sau proprietarilor de teren”, a declarat Albu.

Potrivit lui Gheorghe Albu, cu cât este întârziată realizarea cadastrului general, cu atât se complică mai mult lucrurile. “Ca secretar de stat, eu am lucrat pentru realizarea acestui cadastru. Dar pentru că este nevoie de foarte mulţi bani şi greu îi găseşti în bugetul naţional şi cred că şi Uniunea Europeană greu ne dă sumele astea, numai cu un efort de la bugetul local poate fi realizat cadastrul general şi consiliile locale să fie implicate. Pentru că ele au evidenţe, cunosc foarte bine situaţia locuitorilor şi situaţia terenurilor respective, motiv pentru care pot duce o dată pentru totdeauna la îndeplinire această chestiune, în aşa fel încât să avem acest cadastru. Avem 20 şi ceva de ani de când am retrocedat proprietăţile, unii dintre oameni chiar nici nu mai există. Deci, cu cât lăsăm mai mult problema asta a cadastrului şi a intabulării proprietăţilor, cu atât mai mult complicăm lucrurile”, a spus el.

Problemele create de nefinalizarea cadastrului au fost scoase în evidenţă şi de directorul APIA, Dorel Gheorghe Benu. “Avem o mare problemă, faptul că nu s-a terminat cadastrul în România. Agenţia de plăţi, dacă mai are probleme cu Curtea de Conturi şi îi este foarte greu să justifice unele probleme de plăţi, este din cauza dreptului de folosinţă a pământului. (…) Când vine vorba ca fermierul să folosească şi dreptul de folosinţă, constatăm că n-are titlu de proprietate, că nu s-au făcut cadastrul, moştenirea, succesiunea şi că îi e greu. Titlul iniţial e pe un nume care nu prea bate, de obicei, cu numele utilizatorului de teren. Ştiu, este şi în Parlament o iniţiativă legislativă prin care încercăm … poate iese ceva, ca statul să plătească primul cadastru. Să încercăm asta la nivel de ţară”, a afirmat Benu, menţionând că finalizarea cadastrului României costă aproape un miliard de euro.

Referitor la propunerea făcută de Gheorghe Albu, deputatul Gheorghe Dragomir a declarat că ea va fi analizată în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor. “În comisia noastră de specialitate vom merge cu această propunere şi acolo vedem care este cea mai bună soluţie. Propunerea trebuie analizată şi să vedem dacă poate fi susţinută financiar, dacă nu cumva poate să fie o susţinere din partea statului de la bugetul de stat şi din partea autorităţilor locale, sigur o parte din buget, cât îşi permite fiecare. Trebuie făcută o evaluare corectă, pentru că sunt şi localităţi care nu prea au resursa necesară şi atunci trebuie gândit corect. (…) Trebuie găsită o soluţie care să fie viabilă. (…)..România are nevoie de o lege specială şi cadastrul să fie finalizat pentru că sunt probleme la toate nivelurile şi la fermieri, şi la administraţia locală, şi la tranzacţiile care sunt în zona rurală etc”, a spus deputatul. AGERPRES