Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a fost pus sub acuzare de DNA în dosarul finanţării clubului Poli Timişoara

ciuhandu_gheorghe_2008.jpgFostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu a fost pus sub acuzare, luni, de procurorii DNA Timişoara, în dosarul finanţării din bani de la bugetul local a clubului de fotbal Poli Timişoara, în perioada în care patronul clubului era Marian Iancu. Surse judiciare au declarat că Gheorghe Ciuhandu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu. “Miercuri va fi audiat din nou la DNA Timişoara. Prejudiciul este enorm”, au declarat sursele menţionate.

Un raport al Curţii de Conturi a arătat că finanţările pentru clubul timişorean de fotbal venite din partea Consiliului Judeţean şi din partea Primăriei Timişoara au fost ilegale, iar prejudiciul este de 31.669.417,71 de lei.

Primăria a contestat în instanţă Raportul Curţii de Conturi, dar a pierdut. Magistraţii timişoreni au motivat că, potrivit Legii nr. 273/2006, cheltuielile bugetare pot fi antrenate doar în condiţiile existenţei unei baze legale şi cu respectarea acesteia. ‘În acest cadru, se constată că scopul contractului de asociere a fost acele de a fi acoperite cheltuielile echipei de fotbal, conform HG nr. 1447/2007, fără a fi stabilită o contrapartidă în beneficiul asociatului Consiliului Local, aceasta pentru că obligaţiile stabilite în sarcina clubului (…) nu pot fi calificate ca şi contrapartidă în livrări de bunuri şi servicii, astfel că forma contractului de asociere nu este specifică naturii acestui contract (…). Tribunalul reţine, de asemenea, că societatea cu care Consiliul Local a încheiat contractul de asociere este o societate comercială pe acţiuni’, au arătat judecătorii în motivarea sentinţei. În acelaşi dosar mai este acuzat de abuz în serviciu şi secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, care a fost în funcţie şi în mandatul Ciuhandu.
Pe de altă parte, DNA Timişoara i-a pus recent sub acuzare pentru abuz în serviciu şi pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, şi pe secretarul administraţiei judeţene din perioada respectivă, Petrişor Nădăştean, tot pentru finanţarea Poli Timişoara, prejudiciul creat în acest dosar ridicându-se la 9,5 milioane de lei.

Procurorii DNA Timişoara au dispus, în iulie, şi instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului până la concurenţa sumei de 9.950.000 lei asupra unor bunuri ale lui Gheorghe Chivorchian, secretar general al Federaţiei Române de Fotbal (FRF).

Potrivit surselor DNA, în cursul anului 2008, “angajaţi din cadrul Consiliului Judeţean Timiş, cu ştiinţă, au întreprins demersurile necesare, pentru alocarea unor sume de bani în vederea susţinerii echipei de fotbal ce aparţinea S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A”. “Concret, aceştia au avizat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o hotărâre a Consiliului Judeţean Timiş şi au semnat un protocol de colaborare pentru realizarea unui proiect de ridicare a nivelului performanţei sportive şi asigurarea condiţiilor de accedere şi participare a echipei la competiţiile de club UEFA. În baza acestor documente, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au fost acordate societăţii comerciale mai sus menţionate, care, la acel moment, înregistra restanţe la plata obligaţiilor către bugetul de stat şi către finanţatorul Consiliul Judeţean Timiş, mai multe sume de bani totalizând peste 1.000.000 euro, sumă ce constituie prejudiciu adus bugetului Consiliului Judeţean Timiş”, susţin procurorii.

‘În realitate, aceşti bani au fost utilizaţi de către firma respectivă în alte scopuri, respectiv pentru plata datoriilor şi penalităţilor anterioare aferente acestor datorii rezultate din contractele de închiriere şi întreţinere a stadionului ‘Dan Păltinişanu’ aflat în proprietatea Consiliului Judeţean Timiş şi închiriat echipei de fotbal, precum şi pentru plata datoriilor fiscale stabilite în sarcina clubului de fotbal rezultate din executări silite efectuate de organele fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice, etc’, au mai constatat procurorii. AGERPRES