Fostul primar al municipiului Moinesti a fost trimis in judecata de DNA

Fostul primar al municipiului Moinesti in perioada 2004 – 2008, in prezent consilier local, Vasile Ailincai, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru luare de mita.

Potrivit unui comunicat al DNA remis marti, in acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Luminita Constantinescu, director la o societate comerciala din Bucuresti, cu antecedente penale, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de dare de mita.

Procurorii au retinut ca in ziua de 29 iulie 2007, inculpatul Vasile Ailincai, in calitate de primar, a pretins de la Luminita Constantinescu o suma de bani pentru ca, in virtutea atributiilor de serviciu, sa permita vanzarea imobilului “Baza de tratament cu spatii de cazare Moinesti” si pentru a asigura obtinerea, de catre cumparatori, a autorizatiilor de construire necesare pentru derularea investitiei. DNA precizeaza ca la data de 30 iulie 2007 Ailincai a primit suma de 30.000 lei de la Luminita Constantinescu, dupa care, in aceeasi zi, a mai pretins de la inculpata o suma suplimentara de 50.000 euro, in acelasi scop.

“In cauza, s-a retinut ca, in cadrul procedurii de vanzare publica a imobilului, inculpatul Vasile Ailincai, in calitatea sa de primar, a constituit componenta comisiei de licitatie, modificand-o ulterior, a participat la sedinta de licitatie din 30 iulie 2007 si a avut ultima semnatura pe procesul verbal de adjudecare, semnand de asemenea si contractul autentic de vanzare-cumparare. Pe parcursul executarii contractului de vanzare-cumparare, acelasi inculpat urma sa elibereze cumparatorilor avizele si autorizatiile necesare construirii, potrivit dispozitiilor Legii nr. 215/2001 republicata si Legii nr. 50/1991 republicata”, sustin anchetatorii.

DNA mai mentioneaza ca Vasile Ailincai a conditionat semnarea procesului verbal de licitatie si eliberarea autorizatiilor de construire de darea sumelor de bani, in caz contrar evocand posibilitatea de a cere anularea procesului verbal de licitatie. “In plus, inculpatul Vasile Ailincai a asigurat conditiile necesare ca Luminita Constantinescu sa nu se confrunte cu contra-ofertanti in procedura de achizitionare a imobilului”, mai sustine sursa citata. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacau.

DNA mai mentioneaza ca Luminita Constantinescu a mai fost trimisa in judecata la 21 septembrie 2006 de catre DNA intr-o cauza separata, pentru infractiunea de trafic de influenta, iar in cursul anului 2008, a fost condamnata de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin sentinta definitiva la patru ani inchisoare cu suspendarea pedepsei sub supraveghere. “Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, mai subliniaza DNA.