Fostul prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu: Să nu mai fim făţarnici şi să legiferăm schimbarea politică a prefecţilor

Fostul prefect al judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a declarat, în ultima sa conferinţă de presă, că ar trebui legiferată schimbarea politică a reprezentanţilor Guvernului în teritoriu, dar şi a şefilor de instituţii, cu precizări clare în Codul administrativ.

“Eu am fost unul dintre cei care am susţinut şi spun că, în Codul administrativ, trebuie în mod expres prevăzut ca prefectul să fie numit politic, aşa cum sunt miniştrii şi secretarii de stat. Pentru că oricum acelaşi lucru se întâmplă, sunt schimbaţi prefecţii la fiecare schimbare de guvern. Era bine să fie precizat în mod clar ca şi prefecţii să fie numiţi politic. Eu aş fi mers chiar mai departe. Chiar dacă am o vechime de 15 ani la Garda Financiară şi Finanţe ca şi conducător, eu aş fi de acord ca şi conducătorii instituţiilor să fie numiţi politic. Pentru că asta facem. Dacă nu asigurăm o stabilitate pe legea funcţionarului public, atunci să nu mai fim făţarnici şi să legiferăm schimbarea politică şi a şefilor de instituţii. Dar, în fine, asta e părerea mea”, a declarat Ioan Mihaiu.

Acesta a fost numit în funcţia de prefect, de către PSD, în data de 28 mai 2017, prin detaşare de la conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, şi a îndeplinit această “provocare personală”, aşa cum a numit-o, timp de doi ani şi jumătate, până pe 11 decembrie. El a vorbit despre această perioadă, demarată sub auspiciile a trei evenimente de cod roşu (pesta porcină, eveniment tragic la Bulz şi inundaţii) ca fiind una “plină de lecţii şi provocări”, în care a învăţat că “nu mereu îţi iese tot ce ţi-ai propus sau că atunci când ‘iese’, rezultatul e, de cele mai multe ori, perfectibil”.

“Ce consider eu însă că este important pentru această funcţie este să acţionăm pentru interesul judeţului şi al cetăţenilor indiferent de culoarea politică şi unele proiecte majore şi de impact, cum sunt  infrastructura, sănătatea, educaţia, turismul, eu zic să sunt importante pentru toţi, cred că acestea ar trebui, odată demarate, duse la final indiferent de culoarea politică a guvernului”, a subliniat fostul prefect.

În ceea ce priveşte realizările instituţiei pe care a condus-o, preluate apoi la nivel naţional, Mihaiu a amintit protocolul încheiat cu CEC Bank pentru achitarea taxei de paşaport, detonarea controlată cu explozibil a zăpezii în zonele de avalanşă şi programarea online la Serviciile de Paşapoarte şi Permise şi Înmatriculări.

“Mai vreau să precizez vizita corpului diplomatic, a celor 40 de ambasadori, în vara lui 2018, o altă premieră în judeţul Bihor, şi aprecierea din partea organizatorilor din Ministerul de Externe şi a ambasadorilor pentru faptul că am fost singurul loc unde la eveniment au participat toate cele trei instituţii: Primăria Oradea, Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului. În niciun alt loc nu au fost toate trei instituţiile prezente la eveniment, din motive politice”, a afirmat Ioan Mihaiu.  Capitolul cel mai ambiţios în care s-a implicat Mihaiu s-a referit la lucrările de infrastructură rutieră din judeţ. El a menţionat demararea sau continuarea lucrărilor pe DN 19, centura oraşului Săcueni, DN 76, sectorul judeţean din autostrada Borş-Braşov, precum şi proiectul Sălii polivalente din Oradea.

Întrebat ce mesaj i-ar transmite următorului prefect, Ioan Mihaiu a dat ca exemplu principiul pe care l-a aplicat întotdeauna, acela de a rezolva problemele pe măsură ce apar. “Eu nu creez probleme, nu provoc scandal, ci întotdeauna caut soluţii ca să rezolv problemele. Nu dau cu pumnul în masă. Sigur că dacă insist şi nu găsesc o colaborare cu directorii de instituţii, la modul figurat, aş putea să dau cu pumnul în masă. Dar nu a fost cazul până acum. Acesta e un principiu al meu de a conduce, anume de a soluţiona problemele, nu de a crea sau de a le căuta. Să soluţionăm problemele care apar, oricum probleme sunt destule. Atât într-o instituţie, cât şi în viaţa personală”, a declarat Ioan Mihaiu. AGERPRES