Fostul prefect al judetului Constanta, Danut Culetu, a anuntat ca a demisionat din functia de presedinte al Asociatiei Prefectilor si Subprefectilor din Romania si a renuntat, totodata, si la calitatea sa de inspector guvernamental.
Fost membru al Partidului National Liberal, Danut Culetu a spus ca, saptamana viitoare, va anunta decizia luata referitor la reintrarea lui in politica, lasand sa se subinteleaga ca va reveni la PNL.
Referitor la activitatea profesionala pe care o va desfasura, dupa renuntarea la functia de inspector guvernamental, acesta a afirmat ca nu este exclus sa revina la institutia bancara unde a lucrat anterior, dar se gandeste tot mai serios sa lucreze intr-o firma privata legata de finantari, consultanta, fonduri de investitii. „I-am adresat premierului o cerere in care am solicitat incetarea raportului de lucru prin acordul partilor. Atributiile acestor inspectori guvernamentali sunt de natura sa fie ca cele ale acarului Paun. Unii dintre acesti oameni au crezut ca reforma administratiei va insemna depolitizare si ca vor ramane inalti functionari publici cu inalte atributii. Acum se vad trimisi in alte judete, cu atributii care nu reflecta deloc experienta capatata in acesti ani, in domeniul administratiei. Am asteptat trei luni de zile sa vad modul in care guvernul gandeste ce poate face cu acesti oameni”, a afirmat Danut Culetu, mentionand ca el a fost repartizat in judetul Suceava, una dintre atributiile sale revenindu-i in domeniul agriculturii.
Fostul prefect considera ca ar fi trebuit sa se mentina functia politica de prefect, iar la patru ani, cand se schimbau ministrii, se schimbau si prefectii, in conditiile in care in prezent doar teoretic prefectii sunt apolitici. „Ar fi trebuit gandita si asumata mai bine aceasta depolitizare, pentru ca, iata, in Romania nu nu se poate face aceasta depolitizare. Daca ne-am asumat un lucru fata de Uniunea Europeana, ar trebui sa continuam si sa facem strategia in domeniul acesta, insa daca nu suntem de acord, atunci trebuie sa incercam sa schimbam acele prevederi si sa repolitizam functia de prefect. Nu este normal ca fata de UE sa ne asumam depolitizarea functiei si de fapt sa facem altceva, actionand in sensul politizarii ei”, a spus Culetu.
De asemenea, acesta a declarat ca Asociatia Prefectilor si Subprefectilor, ai caror membri s-au intrunit in perioada 10-12 aprilie la Tusnad, a incheiat o rezolutie prin care este atrasa atentia asupra „manierei netransparente, discriminatorii, nelegale si abuzive a aplicarii principiului mobilitatii in functia de inspector guvernamental prefectilor si subprefectilor numiti anterior alegerilor parlamentare din toamna anului 2008”. Rezolutia va fi transmisa comisiilor pentru abuzuri ale Parlamentului Romaniei, Comisiei Europene, Parlamentului European si Consiliului Europei.
„Traim o eterna legenda a mesterului Manole in administratia publica centrala si locala. Suntem sortiti sa o luam de la inceput la fiecare ciclu electoral si, cred ca ar fi timpul ca in Romania clasa politica sa inteleaga ca nu putem avea profesionisti in administratia publica si nu putem aspira la reforma administratiei publice daca la fiecare patru ani o vom lua din nou de la inceput. Este nevoie de reforma administratiei publice, de orientarea activitatii catre cetatean, de debirocratizare, de o lupta eficienta impotriva coruptiei, este nevoie de transparenta si comunicare. Aceste lucruri nu pot fi facute decat intr-o strategie coerenta si continua si cu profesionisti in administratie”, a declarat Danut Culetu.