Zona centrală a fostului oraş minier Baia Sprie va suferi schimbări peisagistice, iar clădirile vechi vor fi repuse în valoare pentru ca ulterior să fie introduse în circuitul turistic judeţean, a declarat primarul Alin Bîrda.
„Zona centrală e cea mai valoroasă pentru că e şi cea mai veche prin clădirile construite încă de la începuturile oraşului. Avem două biserici impozante care atrag imediat privirea cum se ajunge în piaţetă; Biserica Catolică şi Biserica Reformată. Peste drum de cele două edificii e clădirea veche a primăriei şi un lanţ case la fel de vechi de-o parte şi alta a drumului principal. (…) Proiectul nostru prevede extinderea şi modernizarea clădirii fostului cinematograf, dar şi un areal verde întins pe 2.630 mp din suprafaţa totală a terenului asupra căruia se intervine. Aici urmează să plantăm 55 de arbori la balot cu o înălţime de 2 metri, pe lângă cei existenţi. Apoi, să construim a două fântână arteziană pentru a pune mai bine în evidenţă întreg complexul arhitectonic”, a spus Alin Bîrda.
Edilul a subliniat că noua piaţă pietonală va beneficia de stâlpi ornamentali şi mobilier urban adecvat arhitecturii clădirilor.
„Noua piaţetă pietonală va fi dotată cu mobilier urban precum corpuri de iluminat pe stâlpi ornamentali, bănci pentru şedere şi panouri de afişaj stradal. Totul este gândit de arhitecţi să completeze şi să se regăsească în vechiul ansamblu de clădiri. O estetică plăcută vederii locuitorilor şi turiştilor”, a mai spus Alin Bîrda.
Fost oraş minier, Baia Sprie urmează să dea în folosinţă primul muzeu al mineritului din nord-vestul ţării. De asemenea, oraşul urmează a fi introdus în circuitul turistic al Maramureşului având ca obiective Lacul Albastru, staţiunea montană Mogoşa, bisericile vechi şi noul muzeu minier. Înfiinţarea noului muzeu minier este sprijinită de Consiliul Judeţean Maramureş. AGERPRES