Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, şi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, au semnat contractul de finanţare europeană pentru proiectul „Consolidare, refuncţionalizare şi mansardare clădire monument istoric – Strada Vasile Alecsandri”. În urma semnării contractului, sediul fostei Chesturi de Poliţie şi locul în care a funcţionat revista „Viaţa Românească”, clădire monument istoric, va deveni „Casa Muzeelor”.
Preşedintele Consiliului Judeţului Iaşi a declarat că investiţia va fi de peste 16 milioane de lei din care 15 milioane sunt bani nerambursabili. Durata de implementare a proiectului va fi de 45 de luni.
„Acesta este al treilea monument istoric din subordinea Consiliului Judeţean pentru care semnăm un contract de finanţare, monument care va fi restaurat şi pus în valoare cu fonduri europene. Aducem astfel, în prim-plan, în anul în care marcăm Centenarul Marii Uniri, moştenirea lăsată de înaintaşi, aceste importante repere ale identităţii noastre culturale. Totodată, prin acest proiect recuperăm suma alocată de Consiliul Judeţean pentru restaurarea imobilului şi astfel putem să o redirecţionăm către alte obiective care au nevoie de investiţii”, a spus Maricel Popa.
Prin accesarea de fonduri europene se vor finaliza lucrările la structura clădirii, vor fi realizate elementele de arhitectură şi amenajarea interioară a imobilului. „Regiunea de Nord-Est a avut alocată, pentru perioada de finanţare 2014-2020, suma de 60 milioane de euro pentru patrimoniul cultural, însă, am reuşit să contractăm de două ori mai multe fonduri şi iată că şi lucrări începute de ceva timp au şansa să primească finanţare nerambursabilă. Această investiţie face parte din categoria proiectelor retrospective. Este o satisfacţie pentru noi, deoarece, reuşim, prin Programul Operaţional Regional, să ne refacem patrimoniul cultural”, a spus Vasile Asandei, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
Până acum, zidurile clădirii din strada Vasile Alecsandri au fost restaurate, iar şarpanta din lemn a fost înlocuită cu una metalică, respectându-se astfel standardele de rezistenţă şi stabilitate. Consiliul Judeţean a decontat lucrări de peste opt milioane de lei.
Printre expoziţiile permanente ale viitoarei Case a Muzeelor se numără sala destinată primelor tipărituri care va cuprinde o colecţie de cărţi vechi şi proiecţii video, o sală a alfabetului unde vor fi expuse documente în care va putea fi observată tranziţia de la slovele chirilice la caracterele latine şi Sala „Dacia Literară”. Totodată, vizitatorii vor putea admira expoziţii dedicate scriitorilor Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă şi I.L. Caragiale.
Noul muzeu va cuprinde şi o zonă dedicată Pogromului. AGERPRES