Plenul Senatului a adoptat pe 9 iunie raportul comisiei de mediere pentru proiectul de lege de aprobare a ordonantei privind circulatia pe drumurile publice.
A fost eliminata propunerea senatorilor privind infiintarea unei comisii de siguranta rutiera, constituita din reprezentanti ai Politiei Rutiere si ai comisiilor judetene, respectiv ai Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Un alt articol al raportului prevede interzicerea amplasarii oricarei constructii si practicarea comertului pe trotuar sau pe acostament, in parcarile amenajate sau pe partea carosabila. Raportul comisiei stipuleaza obligatia oricarui participant la trafic de a nu-si continua deplasarea sau de a efectua orice alta manevra daca prin aceasta ii obliga pe ceilalti participanti la trafic, care au prioritate de trecere, sa isi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca.

Un vehicul poate fi radiat din circulatie daca proprietarul face dovada depozitarii masinii intr-un spatiu adecvat, vehiculele declarate prin decizia autoritatii publice locale fara proprietar sau abandonate putand fi radiate din oficiu in 30 de zile de la primirea deciziei respective.

Legea interzice soferilor sa foloseasca telefoanele mobile in timpul mersului, cu exceptia aparatelor prevazute cu dispozitivul „maini libere”. In circulatia pe autostrazi si pe drumurile nationale europene soferii sunt obligati sa foloseasca si in timpul zilei luminile de intalnire.

In anumite sectoare de drum in interiorul localitatilor, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A si B, limite de viteza superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteza inferioara nu pot fi mai mici de 10 km/h pe ora pentru tramvaie si 30 km/h la ora pentru toate celelalte autovehiculele.

Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise poarta intreaga raspundere a accidentarii lor, daca soferul a respectat legea privind circulatia prin acest sector de drum.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de 0,80 g la litru alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. De asemenea, raportul stipuleaza 23 de cazuri in care certificatul de inmatriculare al unui vehicul poate fi retinut de catre Politia Rutiera si corelarile intre amenda aplicata si fapta savarsita, transformata in puncte de penalizare.