Un nou sistem de iluminat public va fi realizat în municipiul Topliţa, judeţul Harghita, ce va avea ca efecte înjumătăţirea consumului de energie şi reducerea cu 50% a gazelor cu efect de seră, printr-un proiect cu fonduri nerambursabile în valoare de peste 2 milioane de euro, potrivit unui comunicat transmis de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

„Înjumătăţirea consumului de energie şi reducerea cu 50% a gazelor cu efect de seră se vor realiza în municipiul Topliţa la finalizarea implementării proiectului de finanţare nerambursabilă Regio ce demarează în mai 2020. Contractul de finanţare nerambursabilă cu o valoare totală de 9,3 milioane lei a fost semnat de către domnul Stelu Platon, Primarul municipiului Topliţa, şi de către domnul Simion Creţu, directorul general al ADR Centru”, se arată în comunicatul dat publicităţii de ADR Centru.

Potrivit sursei citate, noul sistem de iluminat public din Topliţa va fi modernizat pe o lungime de peste 48 de kilometri, respectiv pe 53 de străzi din municipiu. Proiectul cu titlul „Creşterea eficienţei energetice a sistemului de iluminat public din municipiul Topliţa, judeţul Harghita” are o valoare totală de peste 9,3 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate prin POR este de peste 8 milioane de lei, respectiv peste 2 milioane de euro.

„Acest proiect vine să completeze investiţiile din fonduri europene derulate în Topliţa în urmă cu doi-trei ani. Prin aceste proiecte, am realizat modernizarea a 41 de străzi cu o lungime de peste 17 km, am transformat o fostă centrală termică în centru social şi am pus în funcţiune un sistem de supraveghere stradală, cu 60 de camere amplasate în 29 de locaţii.Valoarea totală a acestor proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional este de peste 63 milioane lei şi scopul nostru a fost să creştem calitatea vieţii celor 13.000 de persoane din municipiu. Pe lângă îmbunătăţirea aerului şi a sistemului de iluminat, prin acest proiect vom sprijini şi deplasarea persoanelor ce au deficienţe de vedere sau dizabilităţi motorii, deoarece noul sistem va ilumina principalelor treceri de pietoni şi prin sistemul bazat pe senzori de prezenţă se va comanda creşterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public”, a declarat primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon.

Cel târziu până în 31 iulie 2022 se va finaliza, potrivit sursei citate, proiectul de modernizare a sistemului de iluminat public din localitate, prin care se urmăreşte scăderea consumului anual de energie primară prin iluminat public, de la 365 kwh/an la 197 kwh/an.

Necesitatea de realizare a investiţiei decurge din faptul că sistemul actual este depăşit moral şi fizic, iar costurile actuale de exploatare sunt foarte ridicate şi înlocuirea în timp a reţelei le-ar creşte şi mai mult.

„Unul din motivele solicitării de finanţare pentru acest proiect a fost posibilitatea de a obţine un consum redus de energie electrică, prin înlocuirea lămpilor cu un consum ridicat de energie cu lămpi cu eficienţă energetică ridicată, cu o durată de viaţă mai mare, fapt ce va duce la reducerea emisiilor de CO2. De asemenea, introducerea sistemului de telegestiune va contribui la controlul consumului de energie electrică, eliminând posibilitatea irosirii nechibzuite a acestei resurse, iar utilizarea panourilor fotovoltaice va asigura utilizarea surselor regenerabile de energie în cadrul Municipiului. Pe lângă resursele naturale ce se vor economisi, în urma implementării proiectului se va obţine şi o economie considerabilă din punct de vedere financiar – cu un consum de electricitate mult mai mic”, mai arată sursa menţionată.

Potrivit directorului general al ADR Centru, este o cerinţă pentru municipiile cu un trafic auto intens şi cu treceri de pietoni prin cartierele de locuinţe ca sistemul de iluminat urban să fie corespunzător, adică de o intensitate bună care să asigure vizibilitatea conducătorilor auto, care să aplaneze diminuarea luminii, să reducă costurile ridicate de mentenanţă şi consumul mare de energie electrică, aspecte ce vor reduce numărul de accidente de circulaţie pe timpul nopţii, garantând siguranţa cetăţenilor.

„Prin implementarea acestui proiect, alături de celelalte proiecte realizate cu finanţare tot prin POR, administraţia locală urmăreşte şi atingerea ţintelor Uniunii Europene, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% şi de a creşte cu 20% eficienţa energetică”, a declarat Simion Creţu. AGERPRES