radulescu_blaga.jpgPresedintele Consiliului Judetean Ilfov, Cristache Radulescu, si ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga, au semnat, luni, la sediul CJ Ilfov, primele doua contracte de finantare din fonduri europene pentru realizarea de drumuri judetene in Ilfov.

Documentele reprezinta contracte de finantare pe Programul Operational Regional, Axa prioritara ”Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport”, domeniul ”Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene si strazi urbane”.

Valoarea celor doua contracte este de aproximativ 5.300.000 de euro (Consiliul Judetean Ilfov urmand sa finanteze 2% din totalul cheltuielilor eligibile si cheltuielile neeligibile aferente proiectului), iar termenul limita pentru finalizarea lucrarilor este, pentru modernizarea sistemului rutier pe DJ 100 tronson VI Branesti – limita de judet Calarasi km 28+700 – km 35+000 – este luna aprilie 2010, iar pentru modernizarea sistemului rutier pe DJ 301B – Manastirea Pasarea – Cozieni km 0+000 – km 4+500, luna februarie 2010.

”Prin modernizarea sistemului rutier pe DJ 100 se va realiza o centura intermediara a muncipiului Bucuresti care va prelua o parte din traficul actualei centuri (aproximativ 25%) fluidizand in acest fel circulatia din Capitala si accesul in si dinspre sapte din cele mai importante localitati ale Ilfovului – Otopeni, Tunari, Stefanesti, Afumati, Ganeasa, Branesti, accesul spre judetul Calarasi (Vadul Anei). De asemenea, modernizarea sistemului rutier va facilita accesul pe DN 1 (Bucuresti – Ploiesti), DN 2 (Bucuresti – Urziceni), DN 3 (Bucuresti – Fundulea – Constanta) si Autostrada Soarelui (A2). DJ 100 pe tronsonul Tunari- Stefanesti urmeaza sa faciliteze accesul in viitoarea autostrada Bucuresti-Brasov”, a explicat presedintele CJ, Cristache Radulescu.

In ceea ce priveste DJ 301B acesta este in prezent drum judetean de pamant si reprezinta unul dintre cele mai importante cai de acces catre Manastirea Pasarea (important punct de atractie turistica de pe raza judetului) si catre localitatile Cozieni, Piteasca si Sindrilita. De asemenea, DJ 301B reprezinta punctul de plecare din DN 3 (Bucuresti – Fundulea – Constanta) catre DJ 100 (Branesti – Afumati). Presedintele CJ Ilfov a anuntat ca inca trei contracte vor fi semnate in cursul saptamanilor viitoare – modernizarea DJ 100 – Ganeasa – Branesti, Afumati – Ganeasa si DJ 101 – DN 1 Corbeanca – Petresti – Buftea.

”Pentru regiunea Bucuresti – Ilfov acesta este un eveniment. Sunt primele doua contracte semnate pana acum pe programul operational regional. Sper sa se grabeasca cu celelalte 10 cu care vor realiza in intregime o a doua centura – care leaga trei drumuri nationale si cele doua autostrazi (Bucuresti – Brasov si Autostrada Soarelui). Suntem la un inceput de drum si nu la un sfarsit. Astazi debuteaza implementarea acestor proiecte. Vom primi bani europeni doar pentru lucrari de foarte buna calitate. In aceasta saptamana atingem 950 de milioane de euro contracte de finantare semnate pe Programul Operational Regional (…) Ne-am propus pentru acest an un miliard si atingem acest miliard in cursul lunii iunie, ceea ce ne face sa credem ca vom ajunge la aproximativ 2 miliarde de euro semnate pana la sfarsitul acestui an”, a spus ministrul Blaga.