Interviul acordat agentiei Rompres de primarul municipiului Focsani, Decebal Bacinschi.
Primarul municipiului Focsani, Decebal Bacinschi, a acordat agentiei Rompres un interviu in care vorbeste despre dezvoltarea viitoare a orasului de pe Milcov, dar si despre urbea la a carei constructie a contribuit.

– Domnule primar, inainte de 1989 ati fost inginer constructor. Cum vedeti Focsaniul acum, ca primar?

– Il vad la fel. Am venit in Focsani in 1970, cand am terminat facultatea, si am lucrat 20 de ani ca inginer, apoi la compania de utilitati publice din municipiu. Dupa Revolutie, m-am privatizat, dar sunt unul dintre inginerii care au contribuit la constructia acestui oras. Il cunosc foarte bine. Ceea ce imi doresc este ca orasul sa isi schimbe aspectul fiindca, pana in 1989, era un alt mod de proiectare, se impunea un alt regim de inaltime, o alta latime a strazilor si un alt numar de locuri de parcare. Dupa 1989, orasul s-a schimbat foarte mult. Inainte proiectam sase locuri de masina la un bloc, iar acum marea majoritate a focsanenilor au una sau doua masini fiecare.

– Cum era municipiul Focsani la inceputul mandatului dumneavoastra si cum este acum?

– Practic, eu nu am facut altceva decat sa preiau din mers dezvoltarea orasului. Sa fim cinstiti, orasul s-a dezvoltat foarte mult in acesti ultimi ani. Dupa 1992, au fost proiecte interesante legate de modernizarea bulevardelor si amenajarea unor sensuri giratorii pe soseaua de centura. Nu am facut altceva decat sa continuam acele proiecte si vrem ca acestea sa se adreseze unui numar cat mai mare de cetateni. Cand am venit la Primaria Focsani, lucrarile de modernizare a retelei de ape, incepute de primarul Nicolae Latcan, erau aproape de finalizare, proces care s-a terminat in mandatul meu. A urmat montarea apometrelor, iar o alta actiune pe care am considerat-o normala a fost aceea de colectare a gunoiului. In ultimii trei ani, s-au investit sume mari pentru a schimba containerele din oras cu euro-pubele. Ani de zile s-a lucrat pentru obtinerea fondurilor necesare pentru lucrarile de extindere a canalizarii si refacere a statiei de epurare a orasului. Am reusit sa obtinem o finantare europeana de 13 milioane de euro pentru refacerea canalizarii pe 44 de strazi din municipiu si a statiei de epurare. Un alt proiect mare este cel de contorizare, la scara blocului, a energiei termice. Suntem la finalul acestei actiuni de montare a gigacalorimetrelor, proiect care a costat sase milioane de lei. Un alt exemplu: in 2000, Societatea de Transport Public avea doar autobuze terminate din punct de vedere fizic. Am incercat sa le schimbam si am cumparat 22 de microbuze si minibuze. Pana la finele anului, vor mai sosi trei minibuze, in asa fel incat sa asiguram un transport civilizat, rapid si eficient. Acum, am facut toate demersurile pentru refacerea in totalitate a 50 de strazi, adica un sfert din strazile din municipiu.

– Care sunt proiectele de dezvoltare ale orasului pe termen scurt si mediu? Va rog sa faceti referiri si la alocatiile bugetare, dar si la sursele proprii de finantare a proiectelor municipale.

– Am discutat despre alimentarea cu apa, despre modul de selectare, colectare si transport al gunoiului. Avem un proiect al Pietei Unirii din Focsani, care a obtinut girul Ministerului Integrarii pentru o finantare europeana. In doi-trei ani, vrem sa finalizam piata, dar acest lucru nu mai depinde de noi, ci de Ministerul Integrarii Europene. Ceea ce va trebui sa facem este sa contribuim cu trei milioane de lei, 15% din valoarea totala. Acestea sunt proiectele noastre mari, care tin de refacerea infrastructurii. Dorim sa incepem reabilitarea fatadelor blocurilor. Am inceput un studiu si am aprobat expertiza pentru 10-12 blocuri. Sunt convins ca vom umbla, in urmatorii ani, la reabilitarea acestora si continuam si refacerea retelelor de termoficare. In invatamant, am primit niste bani si vrem sa finalizam lucrarile de reabilitare la Liceul Sportiv, la Liceul de Arta, dar si la alte institutii de invatamant. Luna aceasta vom aproba Strategia de dezvoltare a municipiului Focsani pana in 2015. Aceasta este absolut necesara pentru ca am depus proiecte pentru fonduri europene, dar nu vor fi luate in discutie decat daca facem dovada ca avem o strategie de dezvoltare.

– Focsaniul este situat intr-o zona seismica, iar noi ne amintim de starea critica a unor blocuri doar cand are loc un cutremur. Ce va face primaria din punctul de vedere al reabilitarii acestor blocuri?

– Am facut expertizarea catorva zeci de astfel de imobile din oras. In general, acestea se incadreaza in gradul II-III de risc. Practic, ele ar trebui sa faca fata unui cutremur de pana la noua grade pe scara Richter. Pana acum, cladirile noastre au rezistat destul de bine. Va trebui insa ca anumite blocuri din Focsani sa fie consolidate. Este insa o problema foarte grea si cred ca aici va trebui sa avem si sprijinul guvernului. Cel mai greu este insa ca locatarii din aceste cladiri ar trebui sa paraseasca locuintele, ca noi sa putem lucra. Problema este ca in aceste locuinte au aparut foarte multe modificari. I-am rugat pe cei care au facut astfel de lucrari sa ne spuna. Nu o sa aiba nimeni de suferit. Sunt solutii de refacere a capacitatii de rezistenta a oricarei cladiri. Este o crima sa fi facut modificari si sa nu anunti, pentru ca nu este in pericol doar viata ta, ci si a celor care locuiesc in blocul respectiv.

– Cum credeti ca va arata Focsaniul in urmatorii 20 de ani?

– Sunt convins ca majoritatea celor care locuiesc in centru vor merge in exteriorul orasului, cum se practica deja in marile orase. Este pacat ca nu s-a facut un plan urbanistic de sistematizare si toate frumusetile acestea de case construite deja nu au fost concentrate in niste cartiere. Cred ca ar fi iesit niste cartiere extrem de frumoase. De asemenea, sper ca noi sa terminam cartierele ANL din oras – Tineretului si Brailei. Va trebui sa gandim foarte bine traficul in oras. Vom introduce mai multe sensuri unice. De asemenea, cred ca multe blocuri vor fi demolate, iar in locul lor vor fi construite sedii de companii. Sunt convins ca in anul 2020 nu se va mai discuta despre problema infrastructurii. Vom avea toate serviciile asigurate, iar strazile vor arata ca oriunde in strainatate. De asemenea, cred ca se vor dezvolta foarte mult supermarket-urile, iar magazinele de cartier vor disparea. Va fi un oras comercial si un centru istoric, in special in centrul municipiului Focsani, si va deveni atractiv si din punct de vedere turistic.

– Municipiul Focsani este, printre altele, orasul Unirii Mici, insa majoritatea cladirilor in care au avut loc evenimentele din 24 ianuarie 1859 sunt in ruina. De ce nu este exploatat, din punct de vedere turistic, acest eveniment?

– Nu prea mai sunt in ruina. Cladirea Vamii Vechi va fi gata in doua-trei saptamani. Ea a fost reabilitata cu fonduri europene. Si fosta primarie va fi refacuta. Acolo as face Casa Casatoriilor si Evidenta Populatiei. Vrem sa cream acolo un ansamblu de liniste, unde oamenii sa-si petreaca timpul liber. Focsaniul este deficitar din punctul de vedere al spatiilor de agrement. Cert este insa ca multi cetateni din oras si-au facut case la munte si merg in zona aceea, in week-end.

– Daca ati fi un simplu cetatean care s-ar lovi de functionarii din Primarie o data sau de doua ori pe an, ce nota le-ati da acestora si implicit administratiei locale?

– Imi este greu sa vorbesc de nota aici, pentru ca, practic, suntem la dispozitia cetateanului. Cel care poate sa dea o nota este cetateanul. De multe ori eu nu stiu ce se intampla, daca cetateanul este multumit de noi sau nu. De multe ori rezolvi o problema pentru 99 de persoane, iar una este nemultumita fiindca vede lucrurile diferit.

– Configuratia politica a Consiliului Local Focsani s-a schimbat, iar PSD a ajuns, din partid aflat la putere, in opozitie. Este greu sa faci administratie fara a avea majoritatea in Consiliul Local?

– Sincer sa va spun, nu cred ca va fi greu. Atat timp cat vii cu niste probleme corecte, de interes general, sunt convins ca nu va fi greu. Ceea ce nu inteleg eu este ce inseamna democratie, iar in perioada urmatoare de timp ma voi gandi serios. Ce inseamna democratie? De ce facem alegeri? In 2004, cetatenii au votat un consiliu. Structura acestui consiliu a fost data de numarul de voturi. Daca pe parcursul celor patru ani de zile structura lui s-a schimbat, practic, noi nu am tinut cont de modul de exprimare a votului cetateanului. Focsanenii au dorit, la alegerile din 2004, ca acest consiliu sa fie condus de PSD. Acum, dupa doi ani, ne-am trezit cu alta structura. Eu nu inteleg, insa nu ma pot plange ca am avut probleme cu domnii consilieri.

– Cum comentati aplicarea Legii lustratiei? Ati colaborat cu Securitatea? In ce masura afecteaza o astfel de lege activitatea unui primar?

– Eu zic ca se face o mare greseala. Una era sa dai, o data pe luna, o nota informativa si sa primesti niste bani, una era sa fii conducatorul unei unitati si trebuia, cand plecai in strainatate, sa faci un raport, alta era sa fii urmarit. Noi am bagat totul intr-o oala. Sincer va spun ca nu stiu ce inseamna politie politica. Cei care au fost turnatori ar fi corect sa faca un pas inapoi. Nu este corect sa planeze asupra tuturor cetatenilor vina de a fi fost colaborator. Am impresia ca sunt foarte multi care sufera din aceasta cauza si multi vor fi condamnati, chiar daca nu au avut nici o treaba cu Securitatea. Nu pot sa spun ca am fost urmarit de Securitate. Eu am construit sediul Politiei din Focsani si in toate CV-urile mele am scris ca am rude in strainatate. Mi s-a spus o data, cand lucram la sediul lor, ca, daca nu as fi avut rude in strainatate, m-ar fi angajat la ei, ca aveau posturi pentru constructori. Dar, nu am avut probleme cu ei. Nu am dat note informative si nici nu am fost chemat la ei.