Suceava este pentru trei zile capitala culturală medievală a României, după ce a fost aproape trei sute de ani capitala Moldovei, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, vineri, la deschiderea oficială a celei de a XI-a ediţii a Festivalului de Artă Medievală ce se desfăşoară în Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare.

”Îmi doresc ca anul viitor acest festival să devină un fenomen. Da, Suceava a fost aproape trei sute de ani capitala Moldovei. Astăzi, pentru trei zile, este capitală culturală medievală a României. Mă bucur să aud din gura dumneavoastră că este cel mai mare festival medieval şi mulţumesc participanţilor, cei peste patru sute de oameni care au venit cu foarte mult drag aici’‘, a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că acest festival medieval aduce şi foarte mulţi turişti în această perioadă.

”De aceea, ne uităm şi ne bucurăm că zi de zi, aici la Suceava, numărul de turişti a crescut datorită dumneavoastră”, a spus Flutur care a reamintit că, în luna iunie, în Cetatea de Scaun a Sucevei s-a desfăşurat Programul Ştefanian în cadrul căruia au fost pomeniţi domnitorii Moldovei, în capela Cetăţii unde s-a slujit după aproximativ trei sute.

Totodată, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, la deschiderea oficială din Cetatea de Scaun, că îşi doreşte ca Festivalul Mediveval, care este acum cel mai mare din ţară, să devină un festival de referinţă în Europa.

”Anul viitor, când vom sărbători Centenarul României, îmi doresc să fie ediţia de apogeu a acestui festival de artă medievală. Acest lucru să îl continuăm, să vină cât mai multe trupe din afara ţării, să fie un festival de referinţă în România şi în Europa”, a spus Lungu, transmiţând organizatorilor şi participanţilor că au tot sprijinul său, al Primăriei şi al Consiliului Local Suceava pentru continuarea acestui proiect. AGERPRES