Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că România are asigurat stocul de vaccin antirujeolic până la sfârşitul lui 2017, în cursul acestei săptămâni fiind transmise în teritoriu alte 109.000 de doze.

”Vaccinul ROR a ajuns la Unifarm zilele trecute şi am semnat alaltăieri ordinul. Au fost transmise în teritoriu 109.000 doze. Mai vin cele 10.000 pe care le-am adunat de la depozitele din ţară şi am identificat o cantitate de 300.000 de doze. Între timp şi celălalt producător s-a mobilizat’‘, a spus Bodog.

El a precizat că a solicitat OMS să repartizeze vaccin antirujeolic în România şi a primit un răspuns favorabil, astfel încât să fie asigurat necesarul de vaccin pentru tot acest an. ”Am făcut apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să mobilizeze resurse de vaccin în România, pentru că epidemia de rujeolă nu este o epidemie doar a României. Ştim foarte bine că epidemia nu are graniţe. Nu stă la frontiere să-şi prezinte paşaportul. Rujeola poate trece şi în ţările vecine, motiv pentru care s-au mobilizat stocuri alocate altor ţări europene pe care le-au adus spre România şi, noi, în momentul de faţă, suntem în procedură să le achiziţionăm. Aceste doze vor asigura necesarul de vaccin rujeolic al României pentru tot anul”, a afirmat Bodog.

Potrivit acestuia, s-a constituit un comitet interministerial pe care-l coordonează, pentru a se analiza toate modificările legislative şi procedurile făcute astfel încât să nu se mai ajungă în situaţii similare cu cea de acum.

În opinia ministrului Sănătăţii, se impun contracte multianuale în vederea achiziţionării acestor vaccinuri pentru a oferi predictibilitate şi siguranţă. ”S-a ajuns în această situaţie pentru că în anii trecuţi nu s-au făcut contracte pe termen lung. Noi toate contractele le facem pe perioadă de patru ani, cu specificarea foarte clară, contractuală, a cantităţilor, astfel încât firmele să ştie că pentru România, în 2018, trebuie să producem 400.000 de doze sau 500.000 de doze. Vaccinul nu este un medicament care se produce în două-trei săptămâni, sau o lună. Sunt procedee care durează treizeci de luni, patruzeci de luni şi trebuie să asigurăm predictibilitate şi pentru producători”, a arătat Florian Bodog.

Potrivit acestuia, noua lege a vaccinării prevede constituirea unui stoc pentru minimum şase luni, stoc care în prezent, din punct de vedere legal, nu se putea constitui.

”Aceste stocuri au rolul de a asigura copiii din România că în situaţii de epidemie suntem pregătiţi să acţionăm”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Judeţul Suceava a primit un număr de 2.390 doze de vaccin ROR, acesta urmând a fi distribuit medicilor de familie din teritoriu, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al DSP Suceava. Vaccinul ROR oferă protecţie împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului, iar vârsta recomandată pentru efectuarea acestui vaccin este la 12 luni şi la 5 ani. AGERPRES