Firma de salubritate din Craiova achiziţionează utilaje în leasing din cauza întârzierii masterplanului de deşeuri al judeţului

Consiliul Local Craiova a aprobat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, achiziţia de către SC Salubritate SRL de utilaje în sistem de leasing operaţional, din fonduri proprii, din cauza faptului că se întârzie implementarea Masterplanului de deşeuri al judeţului Dolj, pentru care un alt operator a câştigat licitaţia de colectare şi transport al gunoiului.

Potrivit hotărârii de CL, perioada de achiziţie a celor şase autocompactoare noi este de 24 luni, iar suma pe care SC Salubritate Craiova SRL, societatea care colectează şi transportă deşeurile din Craiova şi alte localităţi din Dolj, trebuie să o achite este estimată la 3.625 euro/utilaj/lună, reprezentând rată/chirie lunară fixă, toată cheltuiala ajungând la suma de 522.000 de euro.

SC Salubritate Craiova SRL a ales varianta achiziţiei de utilaje în leasing întrucât urmează să renunţe la activitatea de colectare şi transport deşeuri care a fost preluată de grupul de firme Iridex, câştigătoarea licitaţiei organizată în cadrul Masterplanului de deşeuri al Doljului şi la care firma CL Craiova s-a aflat în imposibilitatea de a participa, pentru că nu îndeplinea cerinţa impusă în sarcina ofertanţilor în ceea ce priveşte anul de fabricaţie al utilajelor, gradul de emisii CO2 – Euro 5, precum şi cifra de afaceri solicitată de către Consiliul Judeţean Dolj.

“În ceea ce priveşte activitatea de colectare şi transport a deşeurilor din Dolj, care va fi preluată de către noul operator – Grupul de firme Iridex, SC Salubritate Craiova SRL a redus la minimum activitatea de achiziţie de utilaje din cauza incertitudinii momentului la care proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj devine operaţional. Pentru că parcul auto al SC Salubritate Craiova SRL în ceea ce priveşte secţia transport deşeuri este unul extrem de învechit, fapt ce generează costuri ridicate de mentenanţă, timpi mari de aşteptare între operaţiile de încărcare-descărcare, grad redus de satisfacere a serviciului, precum şi imposibilitatea acoperirii întregii arii de activitate în momentul de faţă”, se menţionează în hotărârea Consiliului Local.

Aceeaşi sursă precizează că cele mai noi utilaje destinate colectării şi transportului de deşeuri au o vechime de aproximativ 3 ani şi au fost achiziţionate de SC Salubritate SRL din surse proprii cu suma de 930.000 lei. “Menţionăm că situaţia prezentată este rezultantă, în timp, a faptului că nu au fost efectuate investiţii suficiente pentru reînnoirea parcului auto considerate lipsite de oportunitate, neavând niciun fel de garanţie, dată certă a momentului când actualul operator va preda activitatea de colectare şi transport deşeuri menajere”, mai afirmă reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL.

Asocierea de firme din grupul Iridex Bucureşti va colecta şi transporta deşeurile din judeţul Dolj şi va fi operatorul staţiei de sortare şi transfer din Goicea, în baza unui contract de peste 250 milioane lei, cu Consiliul Judeţean Dolj, iar SC Salubritate Craiova va asigura doar serviciile de măturat stradal, deszăpezire şi dezinsecţie, gestionarea majorităţii tipurilor de deşeuri fiind efectuată prin implementarea acestui contract.

Contractul “Delegarea prin concesionare a gestiunii unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare, respectiv colectarea şi transportul deşeurilor municipale şi a altor fluxuri de deşeuri în judeţul Dolj şi operarea staţiei de sortare şi transfer Goicea” a fost atribuit, prin licitaţie publică, Asocierii S.C. Iridex Group Salubrizare S.R.L. – S.C. Servicii Salubritate Bucureşti S.A. – S.C. Iridex Group Import Export S.R.L., având o valoare totală de 250.652.467,44 lei, fără TVA şi a fost aprobat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) “EcoDolj”.

În urma semnării documentelor, operatorul îndeplineşte condiţiile necesare să desfăşoare activitatea de ridicare a deşeurilor din judeţ, însă data exactă de demarare a activităţii nu este cunoscută. AGERPRES