Finanţare pentru amenajarea unei mini-delte la marginea municipiului Tulcea

Primăria municipiului Tulcea a primit vineri finanţare pentru realizarea proiectului privind ecologizarea zonei Zagăn de la marginea oraşului, zonă care va fi transformată într-o mini-deltă pentru turiştii care nu au timp să viziteze Delta Dunării.

Proiectul care urmează să se realizeze în următorii doi ani se va derula în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare vizează renaturarea a circa 220 de hectare şi va costa circa 17 milioane de euro. ‘Este posibil ca în luna februarie a anului următor să semnăm contractul de finanţare, iar în aceste condiţii lucrările să demareze în cel de-al doilea trimestru al anului viitor’, a declarat vineri primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.

Pentru punerea în practică a proiectului, după data de 10 ianuarie 2012 Primăria va demola toate construcţiile ridicate fără autorizaţie în zona Zagăn. De altfel, pentru realizarea acestui proiect, Primăria municipiului Tulcea a primit în urmă cu aproape o săptămână premiul ‘Primăria verde’ din partea revistei ‘Info Mediu Europa’.

‘Cred că există premisele ca în câţiva ani municipiul Tulcea să devină capitala verde a României. Este o zonă unde ponderea ariilor protejate este foarte mare în comparaţie cu alte zone ale ţării (peste 80% din suprafaţa judeţului este cuprinsă în Reţeaua Natura 2000 – n.r.) şi că foarte multe tematici legate de mediu sunt găzduite de Tulcea’, a afirmat primarul oraşului Tulcea, Constantin Hogea.

Primăria municipiului Tulcea va co-finanţa realizarea proiectului cu circa 800.000 de euro, suma reprezentând cheltuielile neeligibile din cadrul acestuia Punerea în practică a proiectului ar urma să minimalizeze impact negativ al turismului asupra ecosistemelor din Delta Dunării, acest impact nefiind însă confirmat oficial de vreun studiu. AGERPRES