Compania de Apă Oradea S.A. a primit, miercuri, de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) un împrumut de 5 milioane de euro pentru cofinanţarea proiectului de modernizare şi extindere a infrastructurii de apă şi apă uzată, finanţat cu fonduri UE nerambursabile de 74 milioane euro.

Contractul de credit a fost semnat la Primăria Oradea de viceprimarul municipiului, Ovidiu Mureman, directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra şi reprezentantul BERD, Jean-Patrick Marquet, potrivit unui comunicat al primăriei.

Proiectul Aparegio „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor” a primit finanţare europeană de 83 de milioane de euro fără TVA, din care 74 de milioane de euro sunt reprezentate de fonduri europene nerambursabile, diferenţa fiind fonduri guvernamentale şi contribuţia autorităţilor locale, din bugetul local şi fonduri proprii ale operatorului Compania de apă.

Acesta este unul dintre cele mai mari proiecte cu fonduri europene nerambursabile din judeţ.
„Mulţumim BERD că a acceptat renunţarea la condiţiile de creştere suplimentară a tarifelor de apă şi canalizare pe perioada împrumutului, astfel încât locuitorii Municipiului Oradea să nu fie afectaţi de contractarea acestui împrumut pentru derularea proiectului Aparegio”, a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan, înaintea semnării contractului.

Proiectul Aparegio este compus din 16 contracte de lucrări, aflate deja de la începutul anului în diverse stadii de implementare. Toate lucrările contractate în Aparegio au anul 2015 ca termen final de decontare a lucrărilor.

Obiectivul proiectului este de a asigura furnizarea unor servicii de alimentare cu apă şi canalizare în conformitate cu practicile şi politicile UE în domeniu, în majoritatea zonelor urbane până în anul 2015.

În prima etapă de implementare aferentă anilor 2009-2013, proiectul cuprinde investiţii în tratarea şi distribuţia apei potabile, precum şi colectarea şi epurarea apei uzate în municipiile Oradea şi Beius, comuna Tinca şi localităţi din zona metropolitană a Oradea. De rezultatul proiectului va beneficia o populaţie totală de 237.298 de locuitori, reprezentând aproximativ 40% din populaţia totală a judeţului Bihor. AGERPRES