Fiecare a opta cărămidă folosită în construcțiile din România este produsă de Brikston

Jumătate de milion de locuinţe din România au fost construite în ultimii 50 de ani cu cărămida produsă la Iaşi. Doar într-o singură oră, în unităţile de producţie ale companiei Brikston Construction Solutions SA se fabrică suficientă cărămida cât pentru construcţia unei case. Cota de piaţă a fostei fabrici Ceramica Iaşi a crescut de la 6% în 2007 la 12%, anul trecut, spune Iulian Mangalagiu, directorul general Brikston Construction Solutions.

“Cifra de afaceri în anul 2016 a fost de aproximativ 16 milioane de euro, iar profitul a fost în creştere faţă de anul anterior. Din estimările noastre, businessul va funcţiona cel puţin în aceiaşi parametri şi în acest an. Planurile companiei prevăd investiţii anuale de până la un milion de euro pentru îmbunătăţirea calităţii produselor, precum şi pentru optimizarea costurilor de fabricaţie, ceea ce poate duce în viitorul apropiat la creşterea numărului de personal angajat în fabrică”, a declarat Iulian Mangalagiu.

În ultimul deceniu, spune oficialul Brikston, compania a investit în total peste 40 de milioane de euro îndeosebi în retehnologizarea fabricii. Din vara anului 2014, fabrica ieşeană este controlată de fondul de investiţii Asia Debt Management Capital, care a cumpărat atunci participaţia majoritară la fosta Ceramica de la Advent International, într-o tranzacţie estimată la peste 10 milioane de euro. Din totalul vânzărilor Brikston, 80% sunt adresate segmentului rezidenţial, produsele fabricii fiind distribuite în punctele de vânzare a peste 250 de distribuitori din întreaga ţară. Conducerea fostei fabrici Ceramica Iaşi spune că exporturile, îndeosebi către Ucraina şi Republica Moldova, au reprezentat anul trecut 5% din cifra de afaceri a societăţii.

„Produsele noastre sunt grele, deci exportăm pe distanţe medii de 300 de kilometri. Republica Moldova este ‘home market’ pentru noi, la fel ca şi sudul Ucrainei. Până în anul 2015 au întâmpinat probleme pe piaţa Republicii Moldova, până când legislaţia acestei ţări a fost aliniată la cea europeană. De atunci, vânzările către Republica Moldova au crescut în fiecare an cu 50 de procente”, punctează şeful Brikston.

Produsele Brikston sunt distribuite în punctele de vânzare a peste 250 de distribuitori din întreaga ţară şi în lanţuri DIY precum Dedeman, Leroy Merlin, BricoDepot şi Hornbach. Toate produsele şi serviciile Brikston sunt disponibile pentru potenţialii clienţi în magazinul online al companiei, https://magazin.brikston.ro/, alături de o paletă largă de informaţii utile şi soluţii practice din domeniul construcţiilor, amenajărilor interioare şi decoraţiunilor.