Faleza oraşului Tulcea va fi preluată de CJ Tulcea de la Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi

Consiliul Judeţean Tulcea şi Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi au încheiat procesul verbal de predare-primire a falezei oraşului Tulcea, urmând ca până la sfârşitul anului viitor să se încheie licitaţia pentru execuţia lucrărilor de reparaţie a acestei infrastructuri.

Săptămâna trecută, o comisie formată din reprezentanţi ai CJ şi APDM a efectuat măsurători şi a încheiat un proces-verbal de transfer a activelor administrate în prezent de CJ Tulcea. În baza acestui proces-verbal, care va fi transmis săptămâna aceasta, Ministerului Transporturilor urmează să emită un aviz pentru a finaliza demersurile de transfer a falezei de la APDM Galaţi la CJ Tulcea“, a declarat preşedintele Teodorescu.

În paralel, conducerea CJ a purtat discuţii cu o societate căreia ar urma să i se încredinţeze lucrările hidrotehnice care ar trebui să fie efectuate în zonă. “Până la sfârşitul anului viitor, trebuie să avem încheiat contractul de execuţie a lucrărilor de amenajarea a falezei. Timpul lucrează în defavoarea noastră. Mai sunt anumite piedici pe care trebuie să le depăşim. Acum, 8.000 de metri pătraţi din faleză sunt încă la APDM Galaţi. Noi trebuie să cumpărăm această suprafaţă şi am încredere că vom găsi soluţii”, a menţionat preşedintele CJ Tulcea.

Legea privind transferul falezei tulcene din administrarea APDM Galaţi în cea a CJ Tulcea a fost adoptată la sfârşitul lunii iunie a acestui an, după ce timp de peste 10 ani autorităţile tulcene au încercat să obţină această infrastructură de la cele din judeţul vecin.

În urma trecerii falezei în proprietatea judeţului Tulcea, se pot elabora programe şi implementa proiecte de consolidare a malurilor şi de refacere a magistralelor de apă şi canalizare, în vederea eliminării fenomenelor care au ca efect afectarea aliniamentelor de blocuri situate pe faleza Tulcea, potrivit actului normativ adoptat de parlamentari.

Reabilitarea portului tulcean este un obiectiv mai vechi al autorităţilor locale şi judeţene care nu a putut fi pus în practică până în prezent din cauză că o parte din infrastructura portuară se află în patrimoniul companiei gălăţene.

De-a lungul timpului, oficialităţile tulcene au reclamat faptul că APDM SA Galaţi atrage venituri importante din activitatea portuară de pe raza municipiului Tulcea, fără a investi în lucrări de reparaţii importante şi au susţinut că doresc preluarea în administrare a infrastructurii portuare, însă până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat. AGERPRES