Consiliul Judeţean Tulcea urmează să preia şi clădirea Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) din Galaţi de pe faleza Dunării din municipiul Tulcea, zonă care astfel va trece în proprietatea exclusivă a autorităţii judeţene în vederea reabilitării.

„Mai avem o problemă cu clădirea de pe faleză care aparţine APDM. Încă nu este clarificată procedura de predare cu justă despăgubire din partea Consiliului Judeţean, dar asta nu împiedică cu nimic derularea proiectului de reabilitare. Studiul de fezabilitate va fi finalizat cel mai probabil într-o lună, astfel încât să putem depune cererea de finanţare şi, ulterior, face procedura de construire şi proiectare, iar în primăvara anului viitor să avem desemnat constructorul şi să începem lucrările de reabilitare”, a declarat preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

El şi-a exprimat speranţa ca toate procedurile să se încheie cât mai curând pentru ca lucrările de reabilitare să înceapă cât mai repede, în caz contrar existând riscul pierderii finanţărilor europene.

„Termenele ne forţează atât de mult încât trebuie să ne mişcăm foarte repede. Altfel, pierdem fondurile disponibile”, a spus Teodorescu.

CJ a preluat în ultimul an, după adoptarea Legii 176/2017, cea mai mare parte din proprietăţile companiei gălăţene de pe faleza din Tulcea, precum şi o suprafaţă de circa 16.500 metri pătraţi deţinuţi de Primăria municipiului.

Consiliul Judeţean doreşte să reamenajeze zona printr-un proiect cu un buget total estimat de 40 de milioane de euro finanţat din fonduri comunitare.

Pentru derularea proiectului de reabilitare a falezei, CJ a prevăzut iniţial în bugetul propriu din acest an suma de 1,2 milioane de lei destinată scrierii cererii de finanţare şi întocmirii documentaţiilor necesare atragerii fondurilor comunitare.

Suma a fost suplimentată în luna mai cu 5,5 milioane de lei pentru achiziţia construcţiilor din Portul Tulcea şi reamenajarea falezei într-un concept integrat.

Faleza Dunării, una dintre cele două zone importante de agrement din municipiul Tulcea, a fost deţinută din 1991 până anul trecut de APDM Galaţi, Primăria municipiului Tulcea şi CJ Tulcea. Autoritatea judeţeană a preluat în proprietate această infrastructură, după ce ani la rând oficialităţile tulcene au criticat compania gălăţeană din cauză că nu întreţine faleza. La rândul lor, operatorii portuari s-au plâns de nenumărate ori din cauza tarifelor şi serviciilor practicate de compania portuară. AGERPRES