Declara primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, intr-un interviu acordat ortalului www.Administratie.ro.
– Simate domnule primar, care sunt masurile luate de Primaria Galati pentru a asigura incalzirea corespunzatoarelor a locuintelor in aceasta iarna?

– Suntem preocupati in primul rand de finalizarea modernizarii punctelor termice si inlocuirea conductelor de distributie prevazute pentru acest an, lucrare ce va costa circa 6 milioane de euro. De asemenea, ne ocupam de repararea conductelor de distributie din subsolul blocurilor. Lucrarile se realizeaza in colaborare cu Asociatiile de Proprietari. O problema majora o reprezinta insa datoriile mari ale asociatiilor de proprietari fata de societatea care asigura distributia agentului termic catre populatie.

– Ce a intreprins Primaria Galati pentru buna folosire a fondurilor de reabilitare a scolilor din oras?

– Fondurile prevazute pentru reparatii scoli si constructii gradinite au venit cu un program stabilit. In acest an Consiliul Local a alocat din fonduri proprii: 1,1885 mil. lei pentru reparatii curente. Aceste lucrari se finalizeaza pana la inceperea anului scolar; 1,93 mil. lei de la bugetul local pentru investitii. Si aceste lucrari vor fi finalizate pana la sfarsitul anului si nu vor incomoda activitatea; 12,7 mil. lei de la bugetul de stat pentru 2007. Aceste lucrari nu pot fi finalizate in acest an. Eforturile sunt indreptate spre a nu pierde din aceste fonduri, avand in vedere ca lucrarile se intind pe mai multi ani.

– Cum veti solutiona problema punerii in posesie a persoanelor compensate pentru imobilele preluate abuziv in perioada comunista?

– Punerea in posesie a persoanelor evacuate din retrocedarea caselor preluate abuziv de stat este foarte delicata si de durata. In Galati la aceasta ora sunt peste 400 familii care vor fi evacuate. Problema este foarte grea si trebuie sa recunosc ca Primaria este neputincioasa si nici nu are atributii, iar Guvernele Romaniei nu au manifestat interes major. Sunt, din pacate, peste 3200 dosare care asteapta despagubiri iar in privinta constructiei de locuinte noi, cu exceptia a 20% din locuintele ANL, altceva nu s-a facut. (Un material de Oana TEODORESCU)