apa_minerala.jpgExpertul de mediu Ileana Bogdan, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a transmis, miercuri, în cadrul dezbaterii publice organizate la Oradea, un mesaj către toate administraţiile locale de a-şi conştientiza rolul în aplicarea unor proiecte pentru protejarea solului şi a apei.

„Mesajul meu pentru administraţiile locale, cei pot să obţină finanţare în acest proiect, este să conştientizeze rolul lor în asigurarea condiţiilor cât mai bune de trai pentru comunitatea pe care o conduc, să ştie că aspectul peisajului rural este extrem de important în percepţia celor care vizitează comuna, aspectul de curat dat de gestionarea gunoiului de grajd, şi nu în ultimul rând, să înţeleagă faptul că protejarea solului, implicit a apelor este extrem de importantă nu numai pentru sănătatea lor ci mai ales a urmaşilor”, a declarat, pentru AGERPRES, prof. univ. Ileana Bogdan.

Expertul de mediu este moderatorul dezbaterii publice organizate la Prefectura Bihor, de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în cadrul campaniei de informare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” 2016. În jur de 50 de primari, reprezentanţi ai unor instituţii publice şi ONG-uri participă la această dezbatere în sala mare a Instituţiei Prefectului Bihor.
Profesorul universitar a subliniat că este extrem de importantă conştientizarea acestui fenomen al poluării din agricultură la nivel naţional, cele mai periculoase surse de poluare cu nutrienţi fiind gunoiul de grajd nefermentat depozitat haotic, îngrăşămintele chimice aplicate în doze prea mari, în perioade nepotrivite, pe terenuri îngheţate sau în pantă.

„Aceste aspecte de protejare şi management nu au fost foarte bine punctate sau marcate în deciziile care s-au luat la nivel naţional. Este de lăudat această decizie a Ministerului Mediului şi mai ales, faptul că ea continuă”, a precizat Ileana Bogdan.

Recomandările experţilor sunt cuprinse deja în ghidurile de bune practici agricole, cu cerinţe de bune practici preluate de la nivel european în legislaţia românească. Acestea sunt condiţii pentru asigurarea plăţilor compensatorii pentru fermierii cu suprafeţe mai mari.

„Din păcate, nu sunt cerinţe pentru fermierii mici, dar prin acest proiect de control integrat se încearcă să se conştientizeze micii agricultori, ca să contribuie şi ei, fără niciun efort, la protecţia solului şi a apei, în special a apei, care poate să ajungă în organismul uman, al plantelor şi animalelor”, a precizat prof. Ileana Bogdan.

În cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” au fost finanţate în judeţul Bihor două investiţii care sunt finalizate în prezent. Primul se referă la platforma comunală de depozitare pentru gunoi de grajd din comuna Sălacea, împreună cu echipamentul necesar (încărcător frontal, tractor cu remorcă, cisternă vidanjă, maşină de împrăştiat gunoi) şi europubele, în valoare de 1,9 milioane de lei, precum şi 75 de platforme individuale, iar cel de-al doilea proiect finalizat este reţeaua de canalizare din comuna Sălacea, în valoare de 11,7 milioane de lei.

De asemenea, au fost plantate perdele de protecţie (85.000 de bucăţi puieţi de gorun, stejar, tei, frasin şi salcâm) în localităţile Şoimi, Roşia, Sălacea, Bratca şi Sîntandrei.
Pentru perioada 2016-2022, proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiţii la nivelul comunităţilor locale pentru reducerea poluării cu nutrienţi, cât şi pentru măsuri de consolidare a capacităţii instituţiilor cu rol în monitorizarea şi raportarea calităţii apelor. AGERPRES