Experţi în administraţie din ţările membre UE se întâlnesc pentru două zile la Focşani

Un număr de 70 de experţi în administraţie din 21 de ţări membre ale Uniunii Europene şi ai unor state din afara UE cu statut de observator participă luni şi marţi, la Focşani, la “Întâlnirea grupului de lucru la nivel de experţi din cadrul Reţelei europene de administraţie publică (EUPAN WL)”, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În cadrul evenimentului sunt dezbătute subiecte de actualitate privind viitorul administraţiei publice europene.
“Pe parcursul celor două zile de întâlnire, vom explora împreună patru teme de interes pentru administraţia europeană şi din România, teme propuse de către ţara noastră pe parcursul exercitării preşedinţiei. Vom reflecta asupra asupra dimensiunii etice din procesele şi deciziile luate la nivelul culturii organizaţionale, asupra competenţelor necesare pentru e-guvernare şi rolul liderilor în efortul de digitalizare a serviciilor publice şi provocările întâmpinate în utilizarea serviciilor electronice în administraţia publică, şi nu în ultimul rând, despre impactul documentelor de planificare strategică asupra performanţei administraţiei publice centrale”, a declarat, în deschiderea întâlnirii, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), Vasile Felix Cozma.
În mesajul de bun venit transmis invitaţilor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprişan, şi-a exprimat speranţa că această întâlnire va oferi comunităţilor locale posibilitatea de a apropia mai mult cetăţenii de proiectul european.
“Deşi reformele din spaţiul comunitar au dus la creşterea eficienţei din spaţiul public şi la o mai mare transparenţă a deciziei administrative, nu este niciun secret faptul că în acest moment instituţiile europene sunt percepute ca fiind mult prea birocratice şi, de cele mai multe ori, mult prea departe de nevoile reale ale omului, la fel cum nu mai reprezintă niciun secret faptul că cetăţenii se simt mult mai apropiaţi de reprezentanţii instituţiilor locale. Cred că un obiectiv care se poate cristaliza în cadrul întâlnirii acestui grup de lucru este acela ca noi, comunităţile locale, să devenim o voce mult mai importantă şi cum putem noi, comunităţile locale, să fim mai aproape de nevoile cetăţenilor pe care îi reprezentăm. Doar în acest mod putem face ca proiectul european să fie mai aproape de cetăţean”, a transmis celor prezenţi Marian Oprişan, prin intermediul vicepreşedintelui CJ, Cristian Dănuţ.
Vrancea este primul judeţ din România, după municipiul Bucureşti, unde se organizează un eveniment de o asemenea anvergură, în contextul exercitării României a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul este organizat de MDRAP, în colaborare cu ANFP, Institutul Naţional de Administraţie şi CJ Vrancea. AGERPRES