Doi experti de la Fitch Ratings au sosit pe 12 martie la Primaria Oradea in urma invitatiei conducerii Zonei Metropolitane Oradea si a primarului Ilie Bolojan.

La intalnirea cu reprezentantii Fitch Ratings, Fernando Mayorga si Guido Bach, s-a discutat despre situatia actuala a orasului si despre perspectivele de dezvoltare pentru Zona Metropolitana Oradea.

In urmatoarele doua luni, expertii de la Fitch Ratings vor evalua ratingul municipiului Oradea si al Zonei Metropolitane Oradea. Acest rating presupune de fapt capacitatea de a plati la timp datoriile si este necesar pentru atragerea de resurse financiare, pentru co-finantarea si pre-finantarea proiectelor europene. Pana acum in Romania agentia internationala de rating Fitch a mai realizat evaluarea Capitalei.

Municipiul Oradea a demarat procedurile pentru a fi certificat prin Fitch Ratings in toamna anului 2006. In ianuarie 2007, Oradea a devenit al doilea oras romanesc, dupa Bucuresti, cu certificat de rating din partea celebrei firme Fitch. Certificarea s-a facut pe baza situatiilor financiare insotite de rapoartele de audit si pe baza unei descrieri a practicilor contabile, a bugetului curent, a programului de investitii de capital curent, a descrierii proiectelor care sunt in proces de finantare si altele. In acordarea calificativului s-a luat in considerare, pe langa performantele manageriale ale municipalitatii, evolutia economica a tarii, flexibilitatea si performantele la nivel fiscal, dar si incasarile bugetare sau datoriile. In februarie 2008, la a doua evaluare contractuala facuta de Fitch Ratings, Oradea a primit calificativul ‘BBB minus’, cu perspectiva stabila, adica destul de bun.