Experienta franceza in materie de fonduri comunitare, transmisa functionarilor publici romani

Functionarii publici responsabili cu accesarea fondurilor structurale au participat, luni, la un seminar privind gestionarea acestor resurse comunitare si complementaritatea reprezentata de finantarile publice, ocazie cu care au luat act de experienta franceza in acest domeniu.

Potrivit organizatorilor, acest seminar si-a propus sa prezinte experienta franceza in materie de coordonare a programelor rezervate amenajarii si cresterii competitivitatii teritoriilor, de incheiere a contractelor intre stat si regiune, si utilizarea optima a fondurilor structurale.

”Noi am adresat invitatii la nivel local, la prefecturi, la CJ, dar si catre ministere, autoritati, care, intr-un fel sau altul, au legatura cu accesarea fondurilor. Scopul este impartasirea experientiei franceze care este o experienta de succes. Daca adaugam la asta si faptul ca francezii sunt membrii fondatori ai UE, putem considera ca experienta lor este relevanta si incercam sa cream cadrul in care oamenii ce lucreaza cu aceste fonduri sa beneficieze de experientele pozitive si, de ce nu, negative, ale acestora, ce au facut si nu a mers”, a precizat, pentru AGERPRES, Bogdan Badea, director insarcinat cu coordonarea interministeriala din cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene.

Fondurile structurale si cele de coeziune (28 de miliarde de euro in bugetul din perioada 2007 – 2013) reprezinta o miza cruciala pentru Romania, considera organizatorii. Contextul actual de criza economica accentueaza necesitatea unei bune absorbtii a fondurilor, acestea putand reprezenta in fiecare an pana la 3,8% din PIB. Astfel de intalniri vor continua, a afirmat Bogdan Badea, un subiect avut in vedere fiind schimbarile climatice. Seminarul care se desfasoara la Palatul Parlamentului dureaza doua zile si este organizat de DAE, in colaborare cu Ambasada Frantei la Bucuresti, prin Ecole Nationale d’Administration. AGERPRES