Executivul investeşte 1,6 miliarde de lei în principal pentru construcţia de spitale noi, până în 2013

medici2.jpgGuvernul îşi propune să investească peste 1,6 miliarde de lei în perioada 2011-2013 pentru demararea construcţiei a 21 de spitale noi şi pentru modernizarea unor institute de sănătate existente, potrivit Programului Naţional de Reforme adoptat recent de Executiv.

Alocările menţionate sunt prevăzute pentru “dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii unităţilor sanitare prin demararea construcţiei a 15 spitale judeţene de urgenţă şi 6 spitale regionale noi, dar şi prin continuarea investiţiilor la Institutele Regionale de Oncologie din Iaşi şi Timişoara, extinderea spitalelor municipale din Sebeş şi Fălticeni”, se arată în PNR 2011-2013.

Alţi 61 de milioane de euro vrea Guvernul să investească pentru reabilitarea secţiilor de obstetrică ginecologie şi neonatologie din 20 de spitale şi a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) Târgu Mureş, prin programul “Reforma sectorului sanitar – faza a II-a”. Perioada de implementare a acestor proiecte este jumătatea anului 2010-jumătatea anului 2012.


De asemenea, Guvernul dezvoltă proiecte pentru dotarea cu aparatură şi echipamente medicale a secţiilor care acordă servicii mamei şi nou-născutului din aproximativ 70 de spitale şi dotarea cu echipamente medicale a UPU şi secţiilor de cardiologie din 65 de spitale. Pentru aceste programe, Guvernul urmează să cheltuiască 723 de milioane de lei, la care se adaugă 15 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, până la finalul anului 2013. Toodată, Executivul îşi propune să cumpere până la 6 elicoptere şi 681 de ambulanţe şi autosanitare pentru serviciile de urgenţă, până în anul 2013. AGERPRES