manastirea_golia1.jpgProiectului „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia Iaşi” i-a fost decernat, în luna iunie a.c., la Lisabona, Premiul Europa Nostra şi al Uniunii Europene la categoria „Conservare” în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural.

În competiţie au fost înscrise, la diverse categorii, 226 de proiecte din 38 de ţări, doar 28 fiind declarate „proiect laureat”.

În conformitate cu prevederile regulamentului Europa Nostra, laureaţilor le revine responsabilitatea amplasării la loc vizibil a plachetei de bronz care atestă recunoaşterea angajamentului în conservarea şi promovarea monumentelor culturale cu valoare patrimonială.
Dezvelirea plachetei de bronz, realizată de către sculptorul german Loek Bos, va avea loc vineri, 14 septembrie. La eveniment vor participa atât reprezentanţi ai Europa Nostra, cât şi ai autorităţilor locale care au contribuit – prin implementarea în parteneriat a unui proiect PHARE 2004-2006 – la înscrierea Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia în circuitul naţional şi european.

În concordanţă cu menţiunile formulate de juriul competiţiei în motivarea desemnării proiectului laureat – care a subliniat caracterul exemplar al proiectului de reabilitare şi impactul său asupra dezvoltării sustenabile a regiunii -, autorităţile ieşene au integrat momentul festiv al dezvelirii plachetei de bronz într-o suită mai amplă de evenimente, de anvergură naţională.
Astfel, joi, 13 septembrie, publicul larg este invitat să participe, in Turnul Golia, la expoziţii artistice şi la concerte de muzică religioasă şi clasică.
Vineri, 14 septembrie, de la ora 13:00, sunt aşteptaţi la Iaşi, pentru a participa la conferinţa de presă şi la ceremonia festivă de amplasare şi dezvelire a plachetei, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Cultelor, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est etc.

Ministerul Culturii şi Cultelor a inclus, deja, evenimentul, pe lista manifestărilor culturale oficiale dedicate celei de-a XX-a ediţii a Zilelor Europene ale Patrimoniului în Romania.
Dl. Cristian Adomniţei, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, principalul organizator al manifestărilor, a subliniat faptul că distincţia Europa Nostra confirmă potenţialul de dezvoltare şi de creativitate al judeţului Iaşi, potenţial care trebuie deopotrivă exploatat şi expus public în mod adecvat. Promovarea evenimentului din 13-14 septembrie, de la Iaşi, pe site-ul Europa Nostra (http://europanostra.org/), reprezintă o onoare, dar şi o obligaţie de a organiza manifestările la cel mai înalt nivel.

Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Iaşi, Primăriei Municipiului Iaşi şi Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Iaşi.