dunarea_de_jos.jpgEuroregiunea Dunarea de Jos a capatat, pe 9 decembrie, personalitate juridica, prin semnarea documentelor constitutive ale Asociatiei de Cooperare Transfrontaliera „Euroregiunea Dunarea de Jos”.

Statutul si Actul Constitutiv al Asociatiei de Cooperare Transfrontaliera „Euroregiunea Dunarea de Jos” au fost semnate de Eugen Chebac, presedintele Consiliului Judetean Galati, Victor Tarhon, presedintele CJ Tulcea, Giana-Maria Patrascu, vicepresedinte CJ Braila, Gheorghe Vasilachi, presedintele Consiliului Raional Cahul, Andrei Malasevsky, presedintele Consiliului Raional Cantemir, Mykola Skoryk, presedintele Consiliului Regional Odesa, Petro Khlytsov, viceguvernator, Administratia Regionala de Stat Odesa, si Volodymyr Ciumacenko, presedintele Consiliului Raional Reni.

„Prin infiintarea Asociatiei de Cooperare Transfrontaliera, Euroregiunea Dunarea de Jos a devenit persoana juridica de nationalitate romana, cu sediul la Galati si filiale in toate regiunile, raioanele si judetele componente. Prin acest act, cooperarea transfrontaliera a incetat sa mai fie un termen pur teoretic si a luat forme concrete, de proiecte, de realizari, de sume investite si obiective realizate. Realizarea acestei asociatii trilaterale nu s-a putut face decat prin decizie politica, care s-a dovedit a fi o constanta in sustinerea activitatii euroregiunii”, a declarat Eugen Chebac.

Primul presedinte al Asociatiei de Cooperare Transfrontaliera „Euroregiunea Dunarea de Jos” a devenit Mykola Skoryk, presedintele Consiliului Regional Odesa, pentru o perioada de un an. „Am intrat in faza hotaratoare in care am asistat la nasterea unui nou copil, care trebuie sa stea cat mai curand pe propriile lui picioare. Noul statut adoptat astazi ne permite sa obtinem bani europeni pentru dezvoltarea unor structuri durabile in cadrul cooperarii trilaterale”, a spus Skoryk.

Ceremonia de acordare a personalitatii juridice a fost inclusa in cadrul Conferintei Internationale „Euroregiunea Dunarea de Jos – 10 ani de cooperare transfrontaliera”, eveniment care a incheiat sirul manifestarilor dedicate aniversarii a zece ani de la semnarea, la 14 august 1998, a Acordului de constituire a euroregiunii. Euroregiunea Dunarea de Jos este formata din judetele Galati, Braila si Tulcea din Romania, raioanele Cahul si Cantemir din Republica Moldova si regiunea Odesa din Ucraina.