teodorovici_eugen.jpgMinistrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la Satu Mare, că este important ca primăriile să acţioneze ca şi companiile private, încercând să atragă şi să dezvolte afaceri pe plan local, pentru a asigura bugetul necesar întreţinerii obiectivelor publice.

„Pentru mine, ca şi om de finanţe, este foarte important ca noi să reuşim să stimulăm primăriile să acţioneze pe piaţă ca şi companii, în sensul de atrage, de dezvolta afaceri la nivel local, în urma cărora să aducă la bugetele locale venituri suplimentare, pentru a-şi putea, mai departe, dezvolta alte şi alte proiecte. Este foarte important acest lucru. Dacă nu, va fi foarte greu să menţineţi întreţinerea unor drumuri pe care le faceţi acum sau a altor obiective publice. De undeva banii trebuie să vină la bugetele locale”, a declarat Teodorovici, la o întâlnire cu autorităţi publice locale, reprezentanţi ai CJ şi ai Primăriei Satu Mare.

Potrivit acestuia, ministerul pe care îl conduce a adoptat o ‘schimbare de filozofie’ privind alocarea resurselor financiare către administraţiile locale, acordând sprijin sub formă de împrumuturi rambursabile şi nu de granturi, ca până acum, pe de o parte, iar pe de alta, plătind doar ‘în funcţie de cât se lucrează’. „E schimbare de filozofie în tot ce înseamnă finanţele publice. Adică nu se mai dau bani pur şi simplu oricui, ci doar celor care efectiv nu pot şi o demonstrează. (…) Banii, în anii trecuţi, i-am ‘pompat’ ca şi granturi, ca şi sume care nu se mai întorceau la bugetul de stat, pentru a putea fi folosiţi la alte proiecte de investiţii pe care le au comunităţile. Pe de o parte. Pe de altă parte, finanţăm în funcţie de cât se lucrează. Nu se lucrează în funcţie de cât se plăteşte, cum a fost, din păcate, până în prezent. Adică, cu alte cuvinte, lucraţi şi veniţi cu facturi către Ministrul Dezvoltării, cât puteţi de repede. Primul venit, primul servit! Toate vor fi în sprijinul spiritului de competiţie între concurenţi”, a subliniat Teodorovici. AGERPRES