Pachetul legislativ privind reforma in domeniul sanitar va asigura realizarea unui sistem modern si performant, din punct de vedere al practicii medicale, si eficient, din punct de vedere economic, a declarat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto), cu prilejul prezentarii programului in cadrul conferintei organizate la Palatul Parlamentului.
Acest sistem, a spus Nicolaescu, este compatibil cu cele similare din Uniunea Europeana, pus in slujba cetateanului, din care sa fie eliminate jocurile si conflictele de interese. Ministrul sanatatii a prezentat si rezultatele unui sondaj realizat de CURS la sfarsitul anului trecut, conform carora este sustinuta reforma in sistemul sanitar. Potrivit cercetarii, mai mult de jumatate dintre romani se tem de boala de mai bine de zece ani. Aceasta teama este data pe de o parte de limitarea accesului la serviciile medicale, iar pe de alta parte de lipsa banilor, a evidentiat ministrul sanatatii.

El a mentionat ca reforma a fost gandita in interesul beneficiarilor, adica al populatiei. Potrivit sondajului prezentat de Eugen Nicolaescu, o treime dintre romani considera ca trebuie acordati mai multi bani sistemului de sanatate. Potrivit aceluiasi sondaj, doua treimi dintre romani apreciaza ca banii trebuie utilizati pentru modernizarea si dotarea spitalelor cu aparatura si medicamente mai ieftine.

Eugen Nicolaescu s-a referit la necesitatea atragerii de noi surse de finantare a sistemului care se afla in atentia Ministerului Sanatatii si a amintit in acest sens taxa pe viciu, adica pentru tigari si pentru alcool. 63% dintre romani sustin taxa pentru tigari si pentru alcool, releva cercetarea CURS. Referitor la reforma din sistemul de sanatate, ministrul Nicolaescu a amintit ca, potrivit sondajului, 89% din populatie apreciaza necesitatea reformei din sistemul de sanatate.

In ceea ce priveste necesitatea reabilitarii sau privatizarii unitatilor sanitare, potrivit aceluiasi sondaj, mai mult de doua treimi din populatie considera ca trebuie realizata reabilitarea spitalelor. Eugen Nicolaescu a spus ca se doreste sa se realizeze un sistem de sanatate bazat pe profilaxie, care sa asigure accesul la medicina de urgenta si sa dezvolte medicina de transplant. El a subliniat ca reforma urmareste realizarea un sistem sanitar care sa aiba in centrul sau cetateanul si utilizarea eficienta a banilor publici.