furdui_eugen1.jpgPrimarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, a transmis, luni, o scrisoare deschisă Ministrului Culturii, Kelemen Hunor, preşedintelui Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, Virgil Polizu, preşedintelui Pro Patrimonio, prof. Şerban Cantacuzino, preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc, preşedintelui Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, preşedintelui Uniunii Arhitecţilor din România, Peter Derer, şi preşedintelui ICOMOS România, Sergiu Nistor.

Furdui transmite, în numele tuturor comunităţilor miniere din judeţul Alba, faptul că, în lipsa unui program urgent şi concret de conservare, obiectivele de patrimoniu din Roşia Montană – aflate deja într-o stare avansată de degradare – riscă să se piardă definitiv.


În scrisoarea deschisă se precizează că, pentru a fi conservat şi pus în valoare, patrimoniul din Roşia Montană are nevoie de finanţări substanţiale, care nu au putut fi puse la dispoziţie până acum prin bugetul de stat, şi este cu atât mai puţin probabil ca aceste fonduri să fie alocate în prezent, când bugetul se confruntă cu dificultăţi fără precedent.


Furdui afirmă că în cea mai mare parte patrimoniul de la Roşia Montană a fost cercetat, descoperit şi întreţinut în ultimii ani numai din resurse private, generate de un proiect minier, comunitatea din Roşia Montană dorindu-şi şansa de a pune în practică propriul Plan Strategic de Dezvoltare Socio-Economică, elaborat în conformitate cu principiile dezvoltarii durabile, plan care prevede dezvoltarea pe termen lung a comunei Roşia Montană prin exploatarea zăcământului auro-argintifer.


De asemenea, primarul susţine că toate comunităţile miniere din Alba resping cu fermitate presiunile emoţionale repetate de listare UNESCO a comunei Roşia Montană.

„Iniţierea procedurii de listare UNESCO a obiectivelor de patrimoniu din Roşia Montană contravine intereselor legitime de autodeterminare ale comunităţii şi este motivată numai de intenţia de blocare a unui proiect de dezvoltare minieră din Munţii Apuseni. Subliniem din nou faptul că populaţia locală nu a fost niciodată consultată cu privire la initiaţiva de introducere a Roşiei Montane pe lista UNESCO, ceea ce este un abuz şi contravine oricăror practici democratice. Oamenii din zonă au convingerea că numai mineritul poate asigura bunăstarea acestei zone şi fondurile necesare restaurării patrimoniului. Aşa cum au demonstrat ultimii zece ani, singura şansă reală pentru patrimoniul Roşiei Montane este un parteneriat public-privat, sub coordonarea autorităţilor locale şi a specialiştilor”, se arată în scrisoarea edilului din Roşia Montană.